Oppskriften ser skikkelig spennende ut – men hvordan smaker kaka? Jeg har lest såpass mye skryt av denne champagnen at forventningene er høye. Eric Rodez er åttende generasjon champagnemaker i landsbyen Ambonnay – den neste største grand cru-landsbyen. Her – i tjukkeste pinot-land - eier han 6,1 hektar, som han har beplantet med hele 45% chardonnay. I 2011 ble virksomheten sertifisert som biodynamisk produsent. Eric Rodez produserer bare 45.000 flasker årlig, fordelt på åtte cuvéer. Av disse er Grands Vintages prestisjecuvéen – en blanding av de beste reservevinene fra de seks beste årene siden 2000. Imponerende åtte år på bunnfallet. Ingen malolaktisk gjæring, alt lagret på fat og lav dosage - hva kan gå galt? Nok heimkunnskap: Hvordan er den? Vinen henger i glasset – mye, også – og vi tenker straks fatlagring. Hva med lukten? Først er det vanskelig å finne særpreg. Lite blomsterduft, mye pinot. Så lukter den litt «jord» + litt honning + litt røyk. Vinen skummer godt i munnen, med et bitt foran og under tungen. Den har en stram og kjølig smak, men vi aner også et noe søtlig preg, som imidlertid holdes i sjakk av en utpreget friskhet. Lang, frisk ettersmak. Alt dette er vel og bra, men det viktigste har jeg foreløpig utelatt: Preget av eik. For meg er denne vinen et stort paradoks: Jeg har lest hjemmesiden til Eric Rodez, og jeg har lest en rekke intervjuer med mannen, og er det én ting som går igjen, en ting som alltid fremheves, er det fokuset på terroir. Her skal det smake slik det bare kan smake akkurat fra hans parseller i Ambonnay - her skal kalkgrunnen og jordsmonnet og de gamle vinstokkene sette sine unike fingeravtrykk på vinen. Gjør de? Jeg spør meg: Har de brukt for nye eikefat? Eller må champagne langtidslagret på fat nødvendigvis få et slikt preg? Først en diplomatisk konklusjon: Dette er en champagne som utvider horisonten: Slik kan champagne også smake. Dette er ingen champagne for aperitiff, dette er en champagne for (kraftig) mat. Denne vinen er likevel paradoksal: På den ene siden legger produsenten avgjørende vekt på terroir, på den annen side er eikepreget altoverskyggende. Så en kort og brutal konklusjon: En i utgangspunktet spennende champagne er eiket i stykker. Bestillingsutvalget Varenummer: 4820301 Pris: 656,- Verdt prisen? Nei. Importør: Moestue Grape Selections AS Produsent: Eric Rodez |