At Henriots Blanc de Blancs er et supert valg til aperitiff visste jeg fra før. Men etter at den tok sølv i «The International Wine Challence» tidligere i år, fikk jeg lyst til å smake vinen på ny: Hvordan er den når vi sitter i ro og mak og koser oss og prater om krig og fred og Krf og sånn?
Jeg spurte en tilfeldig forbipasserende om hun ville være med på champagnesmaking, og det ville hun. Etter den første slurken spør hun: «Er denne virkelig bare laget på chardonnay?» «Jepp.» «Og ikke en dråpe vin er lagret på koselige eikefat – alt har bare sett innsiden av kalde, følelsesløse ståltanker?» «Jepp.» «Da er det sannelig godt gjort å få fram en champagne så rik på smak.» Før dette hadde vi både betraktet og luktet: «På nesen,» sa jeg (for å imponere den tilfeldig passerende med «vinekspert-uttrykk») – «på nesen er de mest åpenbare duftene blomster og honning. Og sitrus. Og noe mineralsk ...» «Jeg for min del lukter fersk brød og eple også», sa hun. Det gjorde ikke jeg, ikke før hun sa det i hvert fall, men kvinner lukter som kjent bedre enn menn. Ny slurk: Igjen får vi denne herlige kremete munnfølelsen, og når vi svelger ned kjenner vi vinens glatte og fløyelsmyke preg. Dette er ingen vin du bælmer i deg; det er en vin som yter motstand, den er konsentrert og har en slags stofflighet ved seg, tekstur. «Det skriver seg sikkert fra den lange lagringen,» sier jeg. "Vinen er lagret 4-5 år på bunnfallet, og det er skikkelig lenge for en non-vintage." Og for liksom å understreke at jeg har lest meg opp, forteller jeg at hele 40% av vinen vi drikker utgjøres av reserveviner – og det er raust … Vi enes fort om tre stikkord: frukt, syre, sødme. Av disse er (sitrus)frukten og syren dominerende, men når vi lar vinen bli varm i glasset, blir sødmen mer fremtredende. I følge Henriot er sukkermengden forsiktig redusert til «under 8 gram pr liter». Ville kjellermester Laurent Fresnet vært skikkelig crazy, kunne han skrudd ned ytterligere et gram eller to. Men Henriot er ikke kjent for å være crazy. Henriot, som har laget champagne siden 1808 og produserer rundt 1,3 millioner flasker årlig, har chardonnay i genene og de lagrer vinene lengre enn de fleste og tilstreber klassiske champagner preget av harmoni og balanse. Hvis jeg skal beskrive hvilket inntrykk jeg sitter igjen med etter smakingen, bobler pluss-ordene opp: Ren. Frisk. Lekker. Delikat. Myk. Elegant. Og dette for under fire hundre kroner. KONKLUSJON: Siden jeg fortsatt ønsker å imponere den tilfeldig forbipasserende med "faguttrykk", sier jeg at vinen heller svakt mot det reduktive, at den har struktur, at den er balansert, at den er lineær ... «Jeg synes den er god for det, jeg,» sier hun. 23 butikker har den inne, men den kan selvfølgelig bestilles. Varenummer: 5701101 Syre: 7,0 gram pr liter Sukker: 8 gram pr liter Pris: 389,90 Verdt prisen? Ja. Definitivt. Importør: Just Brands AS Produsent: Henriot |