Vi håper vel alle på et mirakel … I denne sammenheng trenger det ikke være mer enn at vi kommer over en champagne som «ingen» har hørt om, men som både er veldig god og veldig billig … Kan det være denne? Jeg går rett til konklusjonen: Med en pris på 233,40 er Philizot en av de aller rimeligste champagnene på Polet – etter min mening er den likevel ikke verdt prisen.
La meg straks slippe til motforestillinger: Anmelderne i f.eks. DN og Apéritif fant mer godt å si om den enn hva jeg er i stand til å gjøre. Så er det nevnt. Meg skuffer den altså. Jeg skal kort forklare: Vinen bruser tre-fire sekunder i glasset før den slukner, og da stiger en beskjeden mengde bobler opp til havets overflate. (Her vil kanskje noen ile til og si at champagne er mer enn bobler, og at eldre champagner, lagret lenge, heller ikke koker over, for å si det slik.) Men selv om denne tross alt bruser godt i munnen, får jeg likevel fornemmelsen av å drikke av en flaske jeg åpnet i går – den gir meg rett og slett ikke champagnefeelingen ... Men hva med lukt og smak? Philizot nr. 3 er basert på omtrent like deler chardonnay, pinot og meunier. Og det er en brut, tilsatt 9,7 gram sukker pr. liter som den er (syren er oppgitt til 6,9 gram pr. liter). Videre: Full malolaktisk gjæring og 18-24 måneder på bermen. I utgangspunktet skal det både lukte og smake. Og den smaker i og for seg behagelig, men etter mitt skjønn er den blottet for særpreg og jeg mistenker at sukkeret polstrer det som måtte være av skarpe kanter. «God lengde,» skriver Vinmonopolet – har vi smakt samme champagne? For meg er ettersmaken nærmest fraværende. Ja, det er liksom lite av alt … Jeg ville heller legge til 35 kroner og kjøpe en Drappier i stedet – heller ikke den utfører mirakler, men den er et hakk opp. |