CHAMPAGNEBLOGGEN
  • VELKOMMEN
  • Blogg
  • Kunsten å reise til Champagne
  • OM CHAMPAGNEBLOGGEN

A. Margaine Premier Cru Brut

29/8/2018

Comments

 
Picture
Alle romanforfattere vet at det er to ting det er umulig å skildre godt: Musikk. Og sex. Etter at jeg startet denne bloggen er jeg fristet til å føye til en tredje ting: Champagne.

Denne champagnen, for eksempel, intrikat, en vin med egenart - men å beskrive hva som særpreger den er neimen ikke enkelt. Den har noe unnvikende ved seg, for akkurat idet du er i ferd med å plassere den, unndrar den seg nærmere undersøkelse. Det er vel som Carl von Linné sa: Botanikk er det verste blomstene vet.
Så la oss se hvordan selveste Staten beskriver denne champagnen: Lukt: God intensitet av røde epler, sitrusfrukter og hint av bakverk. Smak: Tørr og frisk med kremet brus, god fruktintensitet og lang avslutning.
 
Jeg ønsker ikke å harselere over Vinmonopolets knappe omtale – poenget mitt er snarere et hjertesukk over språkets begrensninger. Med to linjer til rådighet, gjelder det å konsentrere utsagnet.
For selv om det er ingenting i den knappe betegnelsen som ikke stemmer, klarer likevel ikke Vinmonopolets taleskrivere å fortelle oss hva som er spesielt med vinen. Jeg mener; røde epler, sitrus, bakverk, tørr, kremet – hvor mange hundre, for ikke å si tusen champagner kan vi ikke si det om?
 
Så er det språket det er noe gæernt med, eller vinen?
I dette tilfellet er det nok språket.
 
Vi kan likevel ikke nøye oss med røde epler og lang avslutning, så i et desperat forsøk på å sirkle inn denne unnvikende champagnens særpreg, velger jeg å beskrive den med hva den IKKE er:

​Selv om vinen helt opplagt er dominert av chardonnay, er den er IKKE en blanc de blancs, for produsenten har blandet 10% pinot noir i chardonnayen (IKKE 8% som Polet oppgir).
Den er videre tilsatt 8 gram sukker pr. liter (IKKE 9% som Polet oppgir).
Den har heller IKKE gjennomgått full malolaktisk gjæring (bare deler av den har).
Heller IKKE er all vinen fermentert på ståltaker (10% er gjæret på fat.)
Og den er IKKE dyr (til champagne å være), men det er heller IKKE noe billig ved den.
 
Da jeg først luktet på den, trodde jeg vi skulle til Marne-dalen, helt ned til elven: For den luktet noe vått, vått gress kanskje, eller kanskje fuktig lær/skinn? Ikke bare det, men nok til at vinen luktet ... ja, litt ufriskt. Men – og dette er jeg glad for å kunne skrive - den smaker bedre enn den lukter!
 
Og så faller brikkene på pass (i hvert fall noen av dem): Ja, det er først og fremst chardonnay som preger denne champagnen, men IKKE en typisk chardonnay. Denne chardonnayen er nemlig IKKE dyrket i Côte de Blancs (chardonnayens kjernehabitat), men i Montagne de Reims, altså i tjukkeste pinot noir-land. Og der lukter og smaker chardonnayen rett og slett annerledes ... Interessant, spør du meg.
 
En slags konklusjon: Jeg opplever A. Margaine Premier Cru Brut som en outsider. Jeg liker den, jeg.
 
 
Dosage: 8 gram sukker pr. liter
Syre: 5,3 gram pr. liter
Varenummer: 1291701
Pris: 319,90
Verdt prisen? Jeg har ikke språk til å kunne besvare det spørsmålet
Importør: Brand Wine Estates AS
Produsent: Champagne A. Margaine
Comments

    Kategorier

    All
    De Utsøkte
    Heia Vinmonopolet!
    Ingen Gode Til Under 300?
    Klassikerne
    Noe Spennende Her?
    Råd
    Småartikler
    Utfordrerne

  • VELKOMMEN
  • Blogg
  • Kunsten å reise til Champagne
  • OM CHAMPAGNEBLOGGEN