Vi hadde noe å feire, og da valgte vi Alfred Gratien årgang 2004. Falt den i smak? Jeg tar det fulle og hele ansvar. Den falt i smak. Alfred Gratien lager champagne på «gamlemåten» - dvs. som før ståltankene kom på 60-tallet, og før «alle» i Champagne begynte med malolaktisk gjæring for bl.a. å korte ned lagringstiden.
Akkurat denne er fra 2004 – et godt år - er laget på 68% chardonnay, 19% meunier og 13% pinot, og som alle årgangsvinene fra Alfred Gratien, har den vært lagret i minst ti år. Jeg saboterer et hvert tilløp til spenning og røper konklusjonen med en gang: Hvis dette er «gammeldags» champagne, ønsker jeg meg mer «gammeldags» champagne: Hvordan kan noe så «gammeldags» smake så duggfriskt? Men la oss først synge hode skulder kne og tå: Hva kan øynene fortelle oss? Lys, med et svakt grønnskjær. Små, små bobler som søker friheten. Vinen henger litt i glasset – aha, fat, tenker vi …. Hva kan nesen fortelle oss? Her var det mye på en gang: Sitrus, gjærbakst, røde epler, sherry (?), pærer, mandler … Hva kan munnen fortelle oss? Kremet, kompleks, frisk! de røde eplene er blitt forvandlet til grønne, mineralsk, noe krydderaktig, sitrus, knivskarp syre møter et vell av frukt, men ingen front mot front-kollisjon da syren er integrert og laaang lagring på 228-liters eikefat har myknet vinen. Harmonisk, men med klør – om det går an å si. Og sval. Og med en herlig lang utgang. Roger Voss skriver i Wine Enthusiast at vinen er full av «nervøs energi.» Treffende, men betegnelsen fanger kanskje ikke opp hvor balansert den også er. Champagnene til Alfred Gratien er kjent for å tåle lang lagring. Denne kan sikkert trygt lagres så lenge at du glemmer den (og ikke bare liksom glemmer den), men er klar allerede nå. Dosage: 7,8 gram sukker pr. liter Syre: 9,2 gram pr. liter Varenummer: 1607901 Pris: 619,- Verdt prisen? Det begynner å bli dyrt, men søren heller! Ja! Importør: Henkell & Co Norge AS Champagnehuset Alfred Gratien i Epernay – etablert i 1864 - eier bare 15,6 dekar selv, og må derfor kjøpe inn mesteparten av druene. De produserer ca. 300.000 flasker i året, fordelt på syv forskjellige cuveer – men deres lange lagringstid krever stort lager. Men ingen fare; i kjellerne deres ligger hele 1, 3 millioner flasker og koser seg. |