CHAMPAGNEBLOGGEN
  • VELKOMMEN
  • Blogg
  • Kunsten å reise til Champagne
  • OM CHAMPAGNEBLOGGEN

Ayala, Brut Majeur

27/10/2020

Comments

 
Ved et par anledninger har jeg fått Ayala Brut Majeur i glass på hoteller, og da har den ikke gjort inntrykk. Men nå som den har rykket opp til polkategori 6, fant jeg ut at jeg likevel skulle ta på meg den hvite frakken og gi Ayala en sjanse i mitt laboratorium.
Picture
Ayala Brut Majeur stiller til start i klassen «en brut som har medium av alt» - den har med andre ord mange konkurrenter. Men hvis vi korrigere for pris (364,90) blir feltet langt tynnere. Vil den klare å hevde seg?
 
Fargen er strågul, og snuser vi på glasset, kjenner vi en middels intens behagelig sommerduft av blomster og honning.
I munnen slåss sitrusfrukter og røde epler om verdensherredømmet, sitrusen vinner.
Men så overrasker vinen: den har en syrlighet jeg ikke ventet ut fra tallene – og midt i munnen merker jeg at vinen har en tydelig fylde, en slags kjerne med mye smak.
Et visst lagringspreg lar seg ane, kanskje belønningen for at de har tatt seg tid (og råd) til å la vinen ligge 30 måneder på bunnfallet – veldig bra til en NV å være.
Ettersmaken er kort til medium, etter mine begreper.
 
Ayala produserer åtte cuveer, hvorav Brut Majeur, som er den rimeligste, står for 80% av produksjonen. Den skal representere den hustypiske stilen, til tross for at den bare inneholder 40% Chardonnay (mot typisk 80% Chardonnay i de dyrere cuveene.)
Resten av råvarene utgjøres av 40% Pinot og 20% Meunier.
Ofte setter selv beskjedne mengde Meunier sitt særpreg på en champagne, men her synes jeg den smelter inn til et behagelig hele. Totalt sett virker champagnen harmonisk, og med et lett og aldri så lite elegant preg.
Ved å tilsette 7 gram smaksforsterker (også kalt sukker) pr liter, har de funnet en fin balanse – og i motsetning til en del andre produsenter av rimeligere champagner, har ikke Ayala falt for fristelsen å pøse på med sukker for å skjule eventuelle skavanker.
 
Da den unge colombianeren (!) Edmond de Ayala ville grunnlegge sitt eget champagnehus i 1860, ga vel landsbyen seg selv: Ay. (Det ligger visstnok også en sosietetsforelskelse til grunn for valget, med det får ligge …)
 
Huset hadde sine glansdager i 1920-årene, da hundre ansatte produserte en million flasker årlig. Siden har de hatt sine ups and downs, til de i 2005 ble kjøpt av Bollinger, i samme landsby. Etter det har det vært mest ups. Ja, Bollinger er moren, men gir Ayala frie tøyler, så lenge de lager champagner som er motsatte av Bollingers. De krangler sikkert ikke så mye om druene heller, for Bollinger stikker av med Pinoten, mens Ayala får mesteparten av Chardonnayen. Og Ayalas team bestående av 15 relativt unge og sprenglærde, under ledelse av kjellermesteren Caroline Latrive, lager nå rundt 700.000 flasker i året (mot 400 000 for ti år siden), og etter eget utsagn gir de seg ikke før de passerer millionen, som for hundre år siden.
 
Alt i alt er jeg gledelig overrasket: Ayala Brut Majeur koster som sagt 365 kroner (som dessverre er «billig» til champagne å være), men den har ikke det miste preg av å være en «billig-champagne.»
 
Så for den som vil ha to streker under svaret:
Ayala Brut Majeur er en fin champagne, og den er godt priset.
 
Tror jeg må slutte å bestille champagne i glass på hoteller, blir bare skuffet …
 
 
Varenummer. 5606201
Butikkkategori 6
Sukker: 7 gram pr liter
Syre: 6 gram pr liter
Pris: 364,90
Verd prisen? Ja
Importør: Haugen-Gruppen AS
Produsent: Champagne Ayala

 
Comments

    Kategorier

    All
    De Utsøkte
    Heia Vinmonopolet!
    Ingen Gode Til Under 300?
    Klassikerne
    Noe Spennende Her?
    Råd
    Småartikler
    Utfordrerne

  • VELKOMMEN
  • Blogg
  • Kunsten å reise til Champagne
  • OM CHAMPAGNEBLOGGEN