CHAMPAGNEBLOGGEN
  • VELKOMMEN
  • Blogg
  • Kunsten å reise til Champagne
  • OM CHAMPAGNEBLOGGEN

Bérêche et Fils, Brut Réserve

23/8/2018

Comments

 
Bak denne småkjedelige etiketten skjuler det seg en heftig champagne!

Hvis du BARE liker blanc de blancs, kan du imidlertid slutte å lese her. 
Picture
Men til dere andre vil jeg si: Denne champagnen er virkelig interessant. La meg først få skryte litt av brødrene Vincent og Raphael, som mer eller mindre har overtatt pølseboden etter faren Jean Pierre: Tre eksempler på hvor seriøst de jobber:
  • De høster bare 60-65 hektoliter pr. hektar (mot rundt 100 som er vanlig i Champagne.)
  • For å sikre at bare de beste, og uskadde, druene havner i pressa, betaler de arbeiderne timelønn, og ikke pr. kilo.
  • De har for lengst kuttet ut ugressmidler og det meste annet kjemisk, men selv om de i størst mulig grad arbeider organisk, søker de ikke biodynamisk sertifisering, da de vil ha muligheten til å hive seg rundt og sprøyte ved behov.
 
Firmaet holder til i Ludes, i Montagnes de Reims, og har etter hvert kjøpt seg opp til 95 dekar. Markene ligger imidlertid spredd omkring i en rekke landsbyer, så med arbeidskrevende metoder og bare seks ansatte blir det sikkert nok å henge fingrene i. Årlig produserer de ca. 85.000 flasker - 
Brut Réserve står for ca 62.000 av disse (men de tilbyr hele åtte andre cuveer også.)

 
Så hva er det som er så bra med denne da? Blandingsforholdet virker jo tradisjonelt (chardonnay utgjør 30%, resten er delt likt mellom pinot noir og meunier). Men så tar vi av fra den slagne landevei: Denne champagne har ikke gjennomgått malolaktisk gjæring. For å kompensere for dette har de sikkert lagret vinen på bunnfallet i mange år da? Nei, bare to år. OK, så har de splæsjet på en ekstra søt sukkerblanding før de korket den? Nei, bare 7 gram pr. liter. Hm! Dette kan bli freske saker. 60% av vinen er imidlertid modnet på eikefat (10-15% av dette igjen på små fat for at mer kontakt med oksygen skal mykne vinen). 30% kommer for øvrig fra en evighetstank som de fyller på og tapper av, i et solera-system som de startet med i 1985. Dristig for en liten produsent - tenk om all reservevinen skulle bli ødelagt? Snakk om å legge alle eggene i samme kurv. Men de tar sjansen, og godt er det. 
 
Men hvordan er den da?
Å se til har denne champagnen et tydelig rødskjær, og raust med bobler som snør til værs i glasset.
Og den lukter «rødt» - dvs. vi kjenner den umiskjennelige duften av pinot – men også av (den ofte nedvurderte) meunier. Bringebær. Rødt eple. Sitrus. Et eller annet grønt ...
Og den bruser godt i munnen. Så kjenner vi det: Smaken er intens – og svært fruktig – en «fruktbombe» - som likevel aldri blir søt og vammel da den konfronteres med en knallskarp syre. Etter en stund gjør også mineraliteten seg gjeldende, og noe krydret, så det er ikke bare frukt.

Jeg vil si at denne champagnen uttrykker en sjelden kombinasjon av ungdommelighet og kompleksitet. Ja, den er frisk, men ikke bare - fruktig, men ikke bare ...
 
Den vil gjøre lykken som (overraskende) apertitif - sørg bare for å ha en flaske til i bakhånd; det er fare for at gjestene vil ha mer påfyll enn beregnet. Til småplukk var den også fortreffelig, men da jeg tok på meg lagerfrakk og gikk ut på laboratoriet for å utsette den for vilt-testen, besto den ikke prøven - syren ble liksom for intens.
 
Nå angrer jeg egentlig på at jeg innledningsvis skremte vekk de som BARE liker blanc de blancs – kanskje ville de fått smaken på en helt annen type champagne, noe som ville fått dem til å tenke: Jøss! Så slik kan champagne også smake?
 
 

Dosage; 7 gram tilsatt sukker pr. liten (ikke 9 gram som Vinmonopolet oppgir)
Syre: 9,5 gram pr. liter
Varenummer: 9203501
Pris: 398,10
Verdt prisen? Jeg har i hvert fall bestilt den på ny
Importør: Vini Veri AS
 
Produsent: Bérêche & Fils


Comments

    Kategorier

    All
    De Utsøkte
    Heia Vinmonopolet!
    Ingen Gode Til Under 300?
    Klassikerne
    Noe Spennende Her?
    Råd
    Småartikler
    Utfordrerne

  • VELKOMMEN
  • Blogg
  • Kunsten å reise til Champagne
  • OM CHAMPAGNEBLOGGEN