Går det an å gi en vin menneskelige karaktertrekk? Nei, det synes jeg virkelig ikke. Men hvis det hadde gått an? Ja, da ville jeg ha betegnet denne champagnen som utadvendt. Men gi oss litt hard facts! Boizel lager en rekke forskjellige champagner - denne er, som betegnelsen blanc de noirs indikerer, laget utelukkende på en blå drue, i dette tilfellet pinot noir. Den er lagret tre år på bunnfallet i flaske (mot det lovbestemte minimum på 15 måneder) og vinen har gjennomgått malolaktisk gjæring. (Hos Vinmonopolet står den angitt som 2014-årgang, men dette er da ikke en årgangsvin. Men det er ingenting å bry seg med. Boizel har på eksemplarisk vis påført diverse opplysninger på etiketten, så denne vi smakte ble degorgert («fikk korken på») i mai 2014.)
Så hvordan smaker vidunderet? Å nei, ikke noe slinger i valsen: Først må vi se, deretter lukte – og så kan vi smake … Idet vi skjenker i glasset, er boblene store, men straks springvannet stenges for kvelden, ser vi at boblene som stiger mot nattehimmelen er små. Fargen er middels dyp strågul (eller kanskje en anelse lysere?). Og duften? Jo, vi kan ane blomster, valnøtt, en skvett sherry kanskje (?), og litt brøddeig, og litt sitrus – men først og fremst kjenner vi konsentrerte - og herlige – fruktaromaer. Nå får vi lov til å smake, og da skyller først en behagelig mousse over tungen før vi straks kjenner igjen frukten: Røde bær, aprikos, sitrus, eple – og selv uten en injeksjon av chardonnay, er det en frisk vin, og kraftig og velsmakende, med snert fra frisk syre. Ettersmaken er lang. Når vinen får anledning til å bli varmere i glasset, kjenner vi forresten mer til den typiske smaken som skriver seg fra den blåsvarte pinot noir-druen. Utadvendt, skrev jeg innledningsvis. Ja, det er en champagne som «byr på seg selv», og ikke sitter og sturer borti en krok og venter på at noen skal finne veien bort og oppdage hvor godt den lukter. Hvis jeg sier at dette er en champagne som er lett å like, venter noen at jeg straks skal tilføye men. Jeg gjør ikke det, det kommer ikke noe men fra min side. Det er mulig jeg er for optimistisk nå og skulle vært renset i et nøytraliseringsanlegg, men jeg kan ikke si annet enn at denne champagnen har en rik fruktsmak, at sødmen er godt integrert og at en flott syre gir den spenst. Og etter å ha smakt denne, blir jeg nysgjerrig på de andre champagnene Boizel har i porteføljen. Dosage: 8 gram tilsatt sukker pr liter Bestillingsutvalget. Pris: 369,90 Verdt prisen? Ja. Varenummer: 2202901 Importør: Flaaten Boizel er et veldrevet, mindre champagnehus i Epernay, etablert i 1834. Sjette generasjon er nå involvert i driften. Boizel produserer rundt en halv million flasker i året, mye eksporteres. |