CHAMPAGNEBLOGGEN
  • VELKOMMEN
  • Blogg
  • Kunsten å reise til Champagne
  • OM CHAMPAGNEBLOGGEN

Klassikerne: Bollinger Special Cuvée

10/5/2018

Comments

 

​​Bollinger har lenge hatt en høy stjerne i Norge, så hvorfor skal jeg skrive om denne gamle traveren som mange kjøper og enda flere kjenner? Å, nå skal han begynne å klage, si at den er oppskrytt og overpriset …

Picture
Det er ikke slik at jeg nødvendigvis skryter av alle champagnene jeg omtaler, men Bollingers «standardchampagne» er en av de champagnene jeg selv oftest har valgt opp gjennom årene - da ligger det vel i kortene at jeg liker den.
 
Men vi får begynner med utseendet, skjønnhet kommer som kjent utenfra: I 2012 tok Bollinger i bruk en ny flaske, etter modell fra en flaske fra 1846 som de fant i kjelleren (eller kjellerne; Bollinger har 5,5 kilometer med kjellere under landsbyen Ay). Den nye flasken har en smalere hals som gir 20% mindre åpning. Dermed siver det mindre oksygen inn gjennom korken – hvilket i sin tur bidrar til at oksideringen går langsommere (ja, dette er bra.)
 
Middels dyp strågul, skriver Polet, det er sikkert riktig, men i mitt glass funkler den da virkelig som ekte gull? For øvrig henger vinen i glasset, og boblene er små - men det er ingen overflod av dem: Hadde jeg ikke smakt denne før, ville jeg nesten blitt skuffet. (Cliffhanger: Jeg vil komme tilbake til dette fenomenet lenger nede ...)
 
Når vi lukter på vinen, er det to stikkord som melder seg: Frukt og harmoni. For å beskrive duften (hvor vi bl.a. fornemmer aprikos, honning, blomster, jord og blåplommer), vil jeg bruke ord som rik, fyldig, frodig – men også frisk. Og det hele er så balansert; ingen av luktene stjeler plutselig showet, alle luktene er integrerte.
 
Når vi endelig får lov til å smake, blir vi umiddelbart begeistret for den fløyelsmyke, kremaktige følelsen som skummet gir. Og smaken (rettere sagt smakene?) Modne epler, en slags krydret sitrussmak, tørket aprikos, solbær? Hvis jeg skal prøve å gå analytisk til verks, vil jeg si at vi kjenner frukt i flere stadier: frisk frukt, moden frukt og tørket frukt. Ettersmaken er lang og en smule bitter. Totalt sett vil jeg si at vinen er rund, rik, dyp – og likevel elegant og frisk.
 
Special Cuvée er Bollingers NV (non vintage), altså «ikke- årgangsvin» - en blanding bestående av 60% pinot noir, 25% chardonnay og 15% pinot meunier. Den har også gjennomgått malolaktisk gjæring.
Men dette forteller ikke hele historien: Bollinger gjør nemlig tingene på sin egen, kostbare måte for å opprettholde husstilen – bl.a. gjæres årlig en million flasker på gamle eikefat, og Special Cuvée lagres nå på bunnfallet i gjennomsnittlig tre og et halvt år (mot 15 måneder som er minstekravet.) Rosinen i pølsa er imidlertid de sagnomsuste magnumflaskene: Bollinger er alene om å oppbevare reservevinene under svakt trykk (og på bunnfall) i magnumflasker. Bollinger selv oppgir at de nå har hele 750.000 av disse «smaksbombene» - litt av en kjeller!
 
Special Cuvée er en fyldig og kraftig vin - fyldig og kraftig til champagne å være, vel å merke – champagner er jo elegante, florlette viner, også denne.
​Så hva passer den til?
 
Kanskje er den ikke førstevalget til aperitiff – men ellers er den aldeles fortreffelig å drikke for seg selv.
Og ikke minst går den bemerkelsesverdig godt til mat. Selv har jeg f.eks. valgt Bollinger til ytre- og indrefilet av reinsdyr – ikke retter du umiddelbart tenker på å velge champagne til – men det gikk så det suste. Og jeg er nokså sikker på at den vil bestå spekemat-testen på 17. mai.
 
Så tilbake til mysteriet med den beskjedne mengden bobler: Enkelte champagner er som fyrverkeri; det poffer og spruter og gnistrer noe voldsomt med en gang du åpner dem – og så dør de fort ut. Ikke så med Bollinger. Her – og dette er paradoksalt – vedvarer boblene, moussen, den fløyelsmyke følelsen i munnen. Selv på slutten av flasken – ja, selv i bunnen av det siste glasset - er det futt; vinen er nærmest ladet.
 
Nevnte jeg forresten at den er god?
 
Dosage: 9,3 gram sukker pr. liter
 
Basisutvalget. Vinmonopolet har den inne i 304 butikker
Pris: 449,-
Verdt prisen? Alltid.
Varenummer: 87901
Grossist: Haugen-Gruppen AS
 
Champagne Bollinger ble etablert i 1829, og er det nest største selvstendige, familieeide og -drevne champagnehuset (bare Louis Roederer er større), og de eier hele 1640 dekar med vinmarker, hvorav 85% i grand cru og premier cru-landsbyer. Dette sikrer at så mye som 60% av druene kommer fra egen eiendom. I 2017 produserte de ca. tre millioner flasker champagne, 90% av disse var Special Cuvée.
 
Comments

    Kategorier

    All
    De Utsøkte
    Heia Vinmonopolet!
    Ingen Gode Til Under 300?
    Klassikerne
    Noe Spennende Her?
    Råd
    Småartikler
    Utfordrerne

  • VELKOMMEN
  • Blogg
  • Kunsten å reise til Champagne
  • OM CHAMPAGNEBLOGGEN