Bollinger har lenge hatt en høy stjerne i Norge, så hvorfor skal jeg skrive om denne gamle traveren som mange kjøper og enda flere kjenner? Å, nå skal han begynne å klage, si at den er oppskrytt og overpriset …Det er ikke slik at jeg nødvendigvis skryter av alle champagnene jeg omtaler, men Bollingers «standardchampagne» er en av de champagnene jeg selv oftest har valgt opp gjennom årene - da ligger det vel i kortene at jeg liker den.
Men vi får begynner med utseendet, skjønnhet kommer som kjent utenfra: I 2012 tok Bollinger i bruk en ny flaske, etter modell fra en flaske fra 1846 som de fant i kjelleren (eller kjellerne; Bollinger har 5,5 kilometer med kjellere under landsbyen Ay). Den nye flasken har en smalere hals som gir 20% mindre åpning. Dermed siver det mindre oksygen inn gjennom korken – hvilket i sin tur bidrar til at oksideringen går langsommere (ja, dette er bra.) Middels dyp strågul, skriver Polet, det er sikkert riktig, men i mitt glass funkler den da virkelig som ekte gull? For øvrig henger vinen i glasset, og boblene er små - men det er ingen overflod av dem: Hadde jeg ikke smakt denne før, ville jeg nesten blitt skuffet. (Cliffhanger: Jeg vil komme tilbake til dette fenomenet lenger nede ...) Når vi lukter på vinen, er det to stikkord som melder seg: Frukt og harmoni. For å beskrive duften (hvor vi bl.a. fornemmer aprikos, honning, blomster, jord og blåplommer), vil jeg bruke ord som rik, fyldig, frodig – men også frisk. Og det hele er så balansert; ingen av luktene stjeler plutselig showet, alle luktene er integrerte. Når vi endelig får lov til å smake, blir vi umiddelbart begeistret for den fløyelsmyke, kremaktige følelsen som skummet gir. Og smaken (rettere sagt smakene?) Modne epler, en slags krydret sitrussmak, tørket aprikos, solbær? Hvis jeg skal prøve å gå analytisk til verks, vil jeg si at vi kjenner frukt i flere stadier: frisk frukt, moden frukt og tørket frukt. Ettersmaken er lang og en smule bitter. Totalt sett vil jeg si at vinen er rund, rik, dyp – og likevel elegant og frisk. Special Cuvée er Bollingers NV (non vintage), altså «ikke- årgangsvin» - en blanding bestående av 60% pinot noir, 25% chardonnay og 15% pinot meunier. Den har også gjennomgått malolaktisk gjæring. Men dette forteller ikke hele historien: Bollinger gjør nemlig tingene på sin egen, kostbare måte for å opprettholde husstilen – bl.a. gjæres årlig en million flasker på gamle eikefat, og Special Cuvée lagres nå på bunnfallet i gjennomsnittlig tre og et halvt år (mot 15 måneder som er minstekravet.) Rosinen i pølsa er imidlertid de sagnomsuste magnumflaskene: Bollinger er alene om å oppbevare reservevinene under svakt trykk (og på bunnfall) i magnumflasker. Bollinger selv oppgir at de nå har hele 750.000 av disse «smaksbombene» - litt av en kjeller! Special Cuvée er en fyldig og kraftig vin - fyldig og kraftig til champagne å være, vel å merke – champagner er jo elegante, florlette viner, også denne. Så hva passer den til? Kanskje er den ikke førstevalget til aperitiff – men ellers er den aldeles fortreffelig å drikke for seg selv. Og ikke minst går den bemerkelsesverdig godt til mat. Selv har jeg f.eks. valgt Bollinger til ytre- og indrefilet av reinsdyr – ikke retter du umiddelbart tenker på å velge champagne til – men det gikk så det suste. Og jeg er nokså sikker på at den vil bestå spekemat-testen på 17. mai. Så tilbake til mysteriet med den beskjedne mengden bobler: Enkelte champagner er som fyrverkeri; det poffer og spruter og gnistrer noe voldsomt med en gang du åpner dem – og så dør de fort ut. Ikke så med Bollinger. Her – og dette er paradoksalt – vedvarer boblene, moussen, den fløyelsmyke følelsen i munnen. Selv på slutten av flasken – ja, selv i bunnen av det siste glasset - er det futt; vinen er nærmest ladet. Nevnte jeg forresten at den er god? Dosage: 9,3 gram sukker pr. liter Basisutvalget. Vinmonopolet har den inne i 304 butikker Pris: 449,- Verdt prisen? Alltid. Varenummer: 87901 Grossist: Haugen-Gruppen AS Champagne Bollinger ble etablert i 1829, og er det nest største selvstendige, familieeide og -drevne champagnehuset (bare Louis Roederer er større), og de eier hele 1640 dekar med vinmarker, hvorav 85% i grand cru og premier cru-landsbyer. Dette sikrer at så mye som 60% av druene kommer fra egen eiendom. I 2017 produserte de ca. tre millioner flasker champagne, 90% av disse var Special Cuvée. |