CHAMPAGNEBLOGGEN
  • VELKOMMEN
  • Blogg
  • Kunsten å reise til Champagne
  • OM CHAMPAGNEBLOGGEN

Bruno Paillard, Première cuvée, extra brut

10/4/2019

Comments

 
For mange hører champagne våren og sommeren til, og hvis jeg sier at dette er en frisk og deilig champagne som alle vil like på en solskinnsdag, tenker sikkert noen at dette er ment som en fornærmelse. Det er ingen fornærmelse.
 
Champagne Bruno Paillard er noe så sjeldent som et ungt champagnehus. Det ble etablert i 1981, i et landskap hvor stiftelsesmøtene normalt fant sted utpå kvelden på 1800-tallet. Gøy at det går an.
Picture
Jeg har imidlertid lurt på strategien: Med Première cuvée (som utgjør mer enn 60% av produksjonen) valgte Bruno Paillard å lage en champagne som tilsynelatende ligner fryktelig mye på champagner fra fryktelig mange andre produsenter. Tradisjonell, med andre ord. La oss sjekke:

Ja, Première cuvée er en klassisk champagne i den forstand at den er laget på alle tre druene (i dette tilfellet er blandingsforholdet 45% Pinot, 33% Chardonnay og 22% Meunier.)
Og det er ingen årgangsvin vi snakker om, dermed er den en non-vintage – nei, vent litt: en multi-vintage, kaller de den.
Og dette skal vise seg å være mer enn lek med ord, for allerede i 1985 begynte Bruno Paillard å lagre reservevinene i en «evighetstank» som de etterfyller/tapper av hvert år. Avhengig av kvaliteten på høsten, vil Première cuvée inneholde 25-50% av disse reservevinene - og dermed kan en ørliten del av vinen som bruser i ditt og mitt glass være opp til 30 år gammel!
 
Dermed er denne champagnen IKKE like tradisjonell som jeg først hadde fått inntrykk av.
 
Dessuten gjæres 20% av vinen på eikefat.
Og dosagen er lav (mindre enn seks gram sukker pr liter).
Og vinen er lagret i minst tre år på bunnfallet.
Og når den har fått korken på, lesses den heller ikke rett på traileren, blodfersk - produsenten lagrer den ytterligere fire måneder «hjemme» før den endelig slippes. Dermed rekker den å modne litt på flaske før vi river av korken, som vi gjør nå:
 
Lys strågul, masse små, fine bobler, vinen henger litt i glasset.
Lukten er umiddelbart frisk, vi merker epler (røde), litt (men ikke mye) gjær fra autolysen, blomster, men også et kjølig mineralsk drag.
Frisk er ordet også i munnen, men vi kjenner også en tydelig fruktsødme. Mellom disse «polene» dirrer en form for spenning. Mine stikkord blir fruktig, høy syre, skarp mineralitet, dybde (fra reservevinene), balansert, mer kremet enn silkemyk. Men egentlig sitter jeg igjen med honnørord som elegant, ren, delikat …
 
Varenummer: 5518401
FRA 5. JULI:
NY PRIS: 479,90 (ned ca 80 kroner)
TESTUTVALGET. Vinen fås kjøpt i de 60 største butikkene
​

Importør: Vininor as
Produsent: Champagne Bruno Paillard
Comments

    Kategorier

    All
    De Utsøkte
    Heia Vinmonopolet!
    Ingen Gode Til Under 300?
    Klassikerne
    Noe Spennende Her?
    Råd
    Småartikler
    Utfordrerne

  • VELKOMMEN
  • Blogg
  • Kunsten å reise til Champagne
  • OM CHAMPAGNEBLOGGEN