CHAMPAGNEBLOGGEN
  • VELKOMMEN
  • Blogg
  • Kunsten å reise til Champagne
  • OM CHAMPAGNEBLOGGEN

Cattier Clos du Moulin

24/5/2018

Comments

 
Jeg elsker Beyoncé. Det gjør Jay Z også. Hva har det med denne champagnen å gjøre? 
Picture
Vin kan aldri bli kunst, men ved hjelp av en informativ bakside-etikett klarer Cattier likevel å assosiere til kunst: Flasken jeg er i ferd med å åpne, er nemlig eksemplar 3089 av totalt 17933. Cattier er nesten like produktive som Salvador Dali var. 
​
Ja, produktive må de sannelig være, for av en årsproduksjon på åtte hundre tusen flasker, tilbyr det lille champagnehuset hele 16 forskjellige cuvéer. Av disse regnes Clos du Moulin for å være prestisjecuvéen.
 
Er den god? La oss først finne ut hva som er inni flasken: Clos du Moulin er laget på 50/50 chardonnay/pinot noir fra «vindmøllemarka» (en 22 dekar stor inngjerdet vinmark i nærheten av Reims). Dette er ingen årgangsvin, men den består alltid av viner fra tre forskjellige år; vår vin er basert på årgangene 2006-2007-2008. Også dette kan vi lese på etiketten, men vi må til champagneeksperten Tyson Stelzer for å finne ut at 50% av vinen skriver seg fra 2008, mens 40% er reserver fra 2007 og 10% fra 2006. Vinen har faktisk ligget hele seks og et halvt år og bygget muskler på bunnfallet (mot de obligatoriske 15 månedene.)
 
Så hvordan smaker dette nummererte verket? Vi åpner den lekre flasken og skjenker i glasset: Gyllengul, skriver Polet. Lysere enn som så, skriver jeg, grønngul. Generelt lite bobler, alt later til å gå stille og rolig for seg. Er det stille før stormen?
Når vi fører glasset til nesen, lukter det gjærbakst som hos bakeren. Herlig! Her snakker vi autolysekarakter! Men når vi snuser mer nøye, merker vi at den også har et mineralsk preg. Og at den har noe ungt, friskt ved seg. Så forventningene til smaken er store.
 
Hva er egentlig greia med Beyoncé? I år 2000 besluttet Cattier å lage en veldig god og veldig dyr champagne på siden av den ordinære produksjonen. Barnet ble født i 2006 og fikk navnet Armand. Armand de Brignac (heretter kalt A. de B.). Mannen til Beyoncé begynte umiddelbart å rappe om denne champagnen, one thing led to another og Jay Z er nå tungt inne på eiersiden i A. de B. Og det er her vi sakte, men sikkert nærmer oss et spørsmål. For A. de B. produseres av og hos Cattier, og når de har høstet druene og laget basevinene, går de beste til A. de B. Vil ikke da bare de nest beste være igjen til Cattier?
Etter det jeg har lest, ser visst ikke Cattier dette som noe problem, da A. de B. bare har en årsproduksjon på rundt hundre tusen flasker. Det er med andre ord kake til alle. Selv har jeg ingen forutsetninger for å vurdere om kvaliteten på Clos de Moulin er blitt forringet etter A. de B.s inntreden, men jeg lar spørsmålet henge illevarslende i luften …
 
Så vi får smake og finne ut selv. Behagelig mousse. Oi! Den er kjempefrisk og fruktig. Sitrus er fremtredende. Appelsin. Og aprikos. Kanskje et bittelite jordbær? Men ikke bare frukt, vi merker litt kalkpreg også. Markant syre, men balansert. Ettersmaken er lang og en anelse bitter, kanskje med et hint av grapefrukt? Ren og elegant, sier nå jeg.
 
Dosage: Redusert til 7 gram restsukker pr. liter. (ikke 8,2 som det angitt hos Vinmonopolet)
 
Bestillingsutvalget
Varenummer: 5324201
Pris: 499,90
Verdt prisen? Fem hundre … det begynner å bli noen kroner … Jeg må tenke meg om … Jo, søren heller – jeg bestiller en til!
 
Importør: Mission Wine & Spirits as
 
Champagne Cattier har dyrket druer i Chigny-les-Roses siden 1763, og har produsert egen champagne siden 1918. De eksporterer 60% av produksjonen, og selger til 70 land.

 
I can feel your halo halo halo ...
Comments

    Kategorier

    All
    De Utsøkte
    Heia Vinmonopolet!
    Ingen Gode Til Under 300?
    Klassikerne
    Noe Spennende Her?
    Råd
    Småartikler
    Utfordrerne

  • VELKOMMEN
  • Blogg
  • Kunsten å reise til Champagne
  • OM CHAMPAGNEBLOGGEN