Det er spennende å oppleve hvordan en champagne kan skille seg ut fra røkla - og likevel være umiskjennelig champagne … Largillier blanc de noirs, står det på etiketten - det kunne like gjerne stått paradoks. For dette er ingen årgangsvin, selv om produsenten bare benytter druer fra samme høst (2013, i dette tilfellet.)
På nesen merker vi lite til det gjærpreget de fleste champagner har. Videre er den lys til en blanc de noirs å være, og når vi drikker en slurk eller to, glemmer vi lett at den utelukkende er laget på Pinot noir. Beskjedent med bobler i glasset er det også (men i munnen skummer den akkurat slik god champagne skal gjøre.) I tillegg er den velkjente smaken av eple og sitrus så godt som fraværende – så hva smaker den da? Jeg kommer til det. Vil bare først si at familien til Jérôme Coessens har dyrket druer i generasjoner, men at de først så sent som i 2006 begynte å lage champagne under eget navn. De holder til i Ville-sur-Arce, en landsby i Côte des Bar - det ”glemte” området helt sør i Champagne. Dette er interessant, for fra Ville-sur-Arce er det 16 mil til Reims – «hovedstaden» i Champagne – men bare syv mil til Chablis. Berggrunn og jordsmonn hos Coessens har da også mye til felles med det vi finner i Chablis. Vinmarken deres, som bærer navnet Largillier, ligger tydeligvis i et grenseområde, fra kalk til leire, for de har funnet ut at de fire parsellene (som de har navngitt) gir fire distinkt forskjellige viner. Vår vin er en blanding av Fleur og Fruit. Så hva smaker den? Noe vi ikke har smakt før. Det stresser oss litt, men gjør oss også glade. Eple, jo, men da tørket. Pluss tørket tropisk frukt. Kanskje litt aprikos? Bare kanskje. Roser. Vinen dufter roser. Og ikke minst blå plommer, der har vi det, plommer. Vi mener også å kjenne et hint av chablis, men det er lett å si. En viss sødme gjør seg gjeldende – vi gjettet på litt mer enn seks gram tilsatt sukker pr liter - men sødmen balanseres mot en livlig syre. Coessens Largillier blanc de noirs altså - årlig produksjon av denne champagnen har riktignok steget fra 8.000 til 10.000 flasker, men sammenlignet med den industrielle produksjonen til de store champagnehusene, er dette for håndarbeid å regne. Fruktig og intens skriver de selv på etiketten – enig. Duft og smak er litt på siden av det tradisjonelle, men deilig spesielt. Vel(dig) egnet til aperitiff. Bestillingsutvalget Varenummer: 148201 Dosage: 6 gram pr liter Syre: 7,2 gram pr liter Pris: 495 Verd prisen? Jepp Produsent: Champagne Coessens Importør: Moestue |