1600 kroner for en flaske vin (og så får vi ikke sykkel med på kjøpet engang.) Kan den virkelig være verdt det? Krug er den ypperste produsenten i Champagne – det har champagne-entusiaster og eksperter verden over vedtatt på generalforsamling. Også andre produsenter lager toppviner, men Krug lager bare toppviner. Jeg skriver dette med et visst ubehag, for hva om jeg - i likhet med de fleste som uttaler seg om champagne – bare bidrar til en verdensomspennende, vedvarende hype? Tenk om Krug bare er bra, men ikke så bra?
La oss først etablere faktum: Dette dreier seg om den 166. utgaven av Grande Cuvée – dette er ingen årgangsvin, den er derimot blandet av 140 forskjellige viner fra 10 forskjellige år; de yngste vinene er fra 2010 og de eldste fra 1998. Etter å ha godgjort seg på bermen (bunnfallet) i syv år, ble den degorgert («fikk korken på») vinteren 2017. Krug har dermed sine ord i behold når de sier at det tar tyve år å lage en Grande Cuvée. Blandingsforholdet denne gang ble 45% pinot noir, 39% chardonnay og 16% pinot meunier. Da er det på tide å stige ned fra himmelen og se nærmere på dette landbruks-produktet: Fargen er gyllen. Når det første bruset har lagt seg, ser vi små, små bobler stige til værs, og vinen henger litt i glasset. Hva lukter den? I tillegg til grønne epler og sitrusfrukter, finner vi dufter av friske, avskårne blomster, gjærbakst, honning, mandler, grapefrukt (?) Idet jeg tar den første slurken, skyller en herlig, kremet mousse inn i munnen – og så skal jeg si at tungen våkner til liv: Her må det være en kompleks blanding av smaker, for hele tungen tar opp smaker – det er som om jeg for en gangs skyld merker at jeg har en tunge og at den virker. Smaken er dominert av et intenst sitruspreg, men vinen har også en slags krydret, nøttepreget kompleksitet. Det jeg synes kjennetegner denne vinen er ikke bare at den inneholder en hel katalog med fruktsmaker, men at disse balanseres sømløst i forhold til hverandre (beklager at jeg måtte ty til moteordet sømløst, men her er det dekkende.) Det som bærer oss hele veien gjennom fruktdisken, er imidlertid den elegante syrligheten. Og hva med ettersmaken? Den er kompleks og eviglang. Verdt å merke seg: Vinen blir enda bedre når den får tid på seg i glasset; litt varmere og litt mer luft - og enda mer frukt kommer til uttrykk. Dette er naturligvis en champagne som kan lagres lenge, ja, kanskje bør den det, kanskje er den i yngste laget nå. Men jeg klarte ikke å vente. Selv var jeg så heldig at jeg fikk denne flasken i bursdagspresang for en tid tilbake. Og kanskje er dette en fornuftig tilnærming til viner i denne prisklassen: Som en gave til «en som har alt»? Spa for sjelen. Dosage: 6,7 gram tilsatt sukker pr. liter. Bestillingsutvalget (men Polet har den inne i 37 butikker) Varenummer: 354501 Pris: 1599,90 Verdt prisen? Det er eksistensielt spørsmål som det er opp til den enkelte å besvare. Importør: Moét Hennessy Norge AS Krug ble etablert i 1843, og selv om champagnehuset ble kjøpt opp av LVMH-konsernet (Moét Hennesy Louis Vuitton) i 1999, er familien Krug fremdeles tungt involvert i driften, med Olivier Krug som «Directeur de la Maison" siden 2009. Årlig produksjon: trolig ca 650.000 flasker |