CHAMPAGNEBLOGGEN
  • VELKOMMEN
  • Blogg
  • Kunsten å reise til Champagne
  • OM CHAMPAGNEBLOGGEN

de Venoge, Princes blanc de noirs

25/2/2021

Comments

 
«Han lar meg ligge i grønne enger, han leder meg til hvilens vann.»
Picture
En blanc de noirs laget på Pinot noir må være den perfekte vinterchampagnen. Som varm kakao på en kald skitur, lissom. Men her blir vi overrasket: dette er sommer, vimpelen blafrer svakt i den late brisen …
 
Ja, Princes Blanc de noirs er på flere måter utypisk til å være laget utelukkende på Pinot - allerede fargen i glasset er lysere enn hos røkla.
Boblene er bitte, bitte små, og duften har medium intensitet. Selv om vinen har vært lagret på bunnfallet i fire år, lukter og smaker det «ungt» - bringebær, et hint av solbær – modningen gir seg til kjenne med tertiæraromaer som honning og tørket aprikos.
 
Huset de Venoge ble etablert av sveitseren Henri-Marc de Venoge i 1837. Så flinke som de er til å lage klokker i Sveits, må de jo være gode på presisjon - og det synes jeg faktisk denne vinen bærer preg av:
 
De har fintunet balansen mellom friskhet og aromatisk bredde.
Vinen er lett, men også kompleks, ettersmaken lang.
Alt er dempet, ingen «peaker» som stritter til værs.
Syre og sødme går opp i en høyere enhet.
Kort sagt: En frisk, deilig, harmonisk champagne.
 
Selv om jeg er glad i de mer typiske, robuste blanc de noirs-ene, setter jeg også stor pris på denne lette, antydende varianten av arten. Hadde vi ikke visst bedre, kunne vi fort tenkt at Princes Blanc de noirs også inneholder Chardonnay. Men bare Pinot altså, fra – ja hvor?
 
Selvskryt skal vi som kjent lytte til, for det kommer fra hjertet. Før jeg fant ut hvor druene til denne champagnen var høstet, gjettet jeg på landsbyene Verzy og Verzenay på nordsiden av Montagne de Reims. Champagnene fra nordsiden har ofte en slags svalhet som får meg til å tenke på vannet i gamle, dype, kalde brønner på en varm sommerdag. Jeg sjekker: Ja, druene kommer fra Verzy og Verzenay. (At noen av dem også kommer fra Les Riceys – en landsby helt sør i Aube - gjettet jeg ikke i det hele tatt. Selvskryt slutt).
 
Konklusjon:
En blanc de noirs vil ikke alltid være førstevalget til aperitiff, men her vil jeg si at det er en fulltreffer.
Og Princes er jo som laget for lyst kjøtt.
Men i motsetning til mer rustikke blanc de noirs-er, vil den muligens klappe sammen til rødt kjøtt?
Vet ikke, men deilig er den, uansett.
 
Eller er jeg helt på bærtur? Jeg kan ikke dy meg, og konsulterer velrennomerte Guide Hachette des Vins: De gir Princes Blanc de noirs to stjerner av tre mulige (de fleste får ingen). To stjerner hos dem betyr Vin remarquable.
Så det, så!
 
 
Bestillingsutvalget
(den har vært utsolgt, men er nylig kommet inn igjen)
Varenummer: 11345101
Syre: 4,4 gram pr liter
Sukker: 6 gram pr liter
Pris: 665
Produsent: Champagne de Venoge
Importør: Flaaten
 
Champagnehuset de Venoge går ofte under radaren, men ledet av Gilles de la Bassètiere produserer de 1,7 millioner flasker i året og eksporterer til mer enn 40 land, mest til Tyskland og Storbritannia. 
Comments

    Kategorier

    All
    De Utsøkte
    Heia Vinmonopolet!
    Ingen Gode Til Under 300?
    Klassikerne
    Noe Spennende Her?
    Råd
    Småartikler
    Utfordrerne

  • VELKOMMEN
  • Blogg
  • Kunsten å reise til Champagne
  • OM CHAMPAGNEBLOGGEN