CHAMPAGNEBLOGGEN
  • VELKOMMEN
  • Blogg
  • Kunsten å reise til Champagne
  • OM CHAMPAGNEBLOGGEN

Det sier jeg bare: En champagneflaske kledd i bastskjørt fra topp til tå, har mye å bevise!

22/5/2019

Comments

 
Picture
Klikk her for å redigere.

André Clouet, Un jour de 1911
 
Inni basten finner vi også en innholdsrik brosjyre som vi kan lese på alle språk, så lenge det er fransk. Ja, det går an å ha det gøy med denne flasken, på flere måter, men dette er en seriøs champagne som fortjener oppmerksomhet.
 
Un jour de 1911 lages i 1911 nummererte eksemplarer hvert år. Den er laget på 100% Pinot Noir og er toppvinen til Champagne André Clouet.
Jean-Francois Clouet holder til i Bouzy, men eier også parseller i nabolandsbyen Ambonnay. Nettopp Bouzy og Ambonnay regnes som de aller fremste pinot-landsbyene.
1911 er ingen vintage, men er sammensatt av en rekke årganger, og lagret i minimum seks år. Mye gjøres manuelt: En remueur vrir daglig flasken 1/8 omdreining istf å gjøre det maskinelt ved hjelp av gyropaletter, og degorsjeringen foregår for hånd. Skikkelig på gamlemåten, altså.
 
Det som interesserer meg mer, er likevel noe helt annet: Sødmen. Hvordan i huleste klarer de å gi denne champagnen den ønskede sødme når de (nesten) ikke tilsetter sukker ifbm omkorkingen?
Jo, trikset er at de lagrer vinen på brukte eikefat fra Sauternes – og da tenker vi straks søt (hvit-)vin, (med 150 gram sukker pr liter! – mot 3-12 gram som er vanlig for champagne.) Sødmen fra fatene har «smittet» over på champagnen – clever.

For meg er denne champagnen gul.
Gul etikett, gul i glasset, gul i nesen, gul i munnen …
Gule epler, men også blomster og smør. Når vi har drukket en slurk eller to, merker vi også brødbakst fra autolysen, og smaken av karamellisert frukt. Men det er ikke hele historien, for vi smaker også røde epler, og en forfriskende syre bærer den lange ettersmaken. Dette er en myk og fruktig champagne i en rik stil - men den har likevel en friskhet som gir den, til tross for alderen, en ungdommelig spirit. Fin å nytes for seg selv, men kommer virkelig til sin rett sammen med mat.
 
1911 har sine venner i Norge -
Vinmonopolet solgte 3281 flasker av den i fjor, til tross for at champagnen ikke kan bestilles, men bare er tilgjengelig i et utvalg av butikkene.
 
Syre: 4,6 gram pr liter
Tilsatt sukker: Mindre enn 3 gram pr liter
Varenummer: 4170001
Pris: 495,70
(Jeg er i ettertid blitt gjort oppmerksom på at man har byttet importør, fått nytt varenummer (10902401), og at prisen er oppjustert til 569,-)

Verd prisen? Tja. Tjo. Den er jo god, da. Og interessant. Og morsom å gi (og få) som presang, tenker nå jeg
Picture
Comments

    Kategorier

    All
    De Utsøkte
    Heia Vinmonopolet!
    Ingen Gode Til Under 300?
    Klassikerne
    Noe Spennende Her?
    Råd
    Småartikler
    Utfordrerne

  • VELKOMMEN
  • Blogg
  • Kunsten å reise til Champagne
  • OM CHAMPAGNEBLOGGEN