CHAMPAGNEBLOGGEN
  • VELKOMMEN
  • Blogg
  • Kunsten å reise til Champagne
  • OM CHAMPAGNEBLOGGEN

Devaux, cuvée D NV

15/2/2023

Comments

 
Før og etter jul (men ikke i selve jula) trente jeg på å bli ung, kul og moteriktig ved å smake meg gjennom en rekke skinnmagre champagner med lite sukker, lite smak, lite dybde, lite bredde, lite forsmak, lite ettersmak – men til slutt kastet jeg inn håndkleet og sa: Gi meg en velsmakende, tradisjonell champagne jeg ikke trenger å lese bruksanvisningen til og som heller ikke koster skjorta!

Og mine bønner ble hørt: Devaux, cuvée D
Picture
Hvordan smaker den?
Forestill deg at du står naken på en klippe ved havet. Så spenner du kraftfullt fra, og din smekre kropp skyter gjennom luften i et perfekt stup. Sjøen møter deg med lunkent overflatevann, før du hundredeler senere glir gjennom et sjikt med kjøligere vann før du enda dypere når det kalde vannet.
 
Slik virker denne champagnen: smaken er liksom lagdelt. Først frukt, så sødme, så bitterhet. Disse sensoriske inntrykkene opptrer ikke samlet, de følger etter hverandre.
Gjør det noe? Ikke for meg, men interessant er det. Skal jeg finne ett særtrekk med denne champagnen, må det være denne «lagdelingen.»
 
Hva slags vin snakker vi om? Inneholder den annet enn sulfitter?
Håper da det. Det står i hvert fall at den er laget på 55% Pinot noir og 45% Chardonnay. Så krever det mer lesing for å finne ut at mesteparten av alkoholgjæringen har foregått i ståltanker, mens noe (ikke nærmere angitt) også har gjæret på 300-liters eikefat.
 
Cuvée D er en non vintage, men de har benyttet minst 35% reserveviner - mesteparten av disse ble lagret på store eikefat, og under annengangsgjæringen har vinen ligget til lading på bunnfallet i hele fem år.
 
I glasset virker champagnen mørk gyllen, og på nesen har den en deilig duft av tørkede frukter og appelsinskall.
Første slurk: å ja, den er god. Pinot-dominert, modne bær, hint av røde epler og sitrus, syrlig i bakkant av munnen, lang ettersmak, overraskende mye futt med tanke på lagringstiden.
 
Hvem er det så som har produsert denne vennligsinnede champagnen til drøyt fire hundre kroner?
Champagne Devaux. Disse holder til i Bar-sur-Seine, altså helt sør i Aube – seksten mil sør for Reims, for å gi en pekepinn.
Devaux er ikke en liten mor, far, gift datter, ugift sønn-produsent – Devaux eies av Union Auboise – et kooperativ eid av 800 (!) vinbønder. Dermed har de tilgang til førsteklasses druer, samtidig som de styrer skuta dit de selv vil.
 
Men det må jo være noe gæernt med denne champagnen også?
De har tilsatt åtte gram sukker pr liter, og først tenkte jeg: kunne de ikke med fordel ha redusert med et par gram?
Jeg er faktisk usikker. Kanskje har de funnet balansepunktet? Vi har så lett for å henge oss opp i dosagen, mengden tilsatt sukker, uten å reflektere over om det kan være andre, kanskje avgjørende momenter i produksjonen.
I cuvée D har deler av vinen gjennomgått malolaktisk gjæring – dette betyr at deler av den IKKE har gått gjennom prosessen med å omdanne den spisse eplesyren til den bløtere melkesyren – dermed har vår champagne, til tross for sukkeret, likevel beholdt sin friskhet. Stup etter stup.
 
Bestillingsutvalget (pluss Aker Brygge)
Varenummer: 14389401
Syre: 5,7 gram pr liter
Dosage: 8,0 gram pr liter
Pris: 419,90
Verd prisen? Ja
Produsent: Champagne Devaux
Importør: LaMarc Wines AS


Comments

    Kategorier

    All
    De Utsøkte
    Heia Vinmonopolet!
    Ingen Gode Til Under 300?
    Klassikerne
    Noe Spennende Her?
    Råd
    Småartikler
    Utfordrerne

  • VELKOMMEN
  • Blogg
  • Kunsten å reise til Champagne
  • OM CHAMPAGNEBLOGGEN