Familien Giraud har altså laget stille vin, og senere champagne, siden Tredveårskrigen (!) og nåværende sjef - Claude Giraud - er 12. generasjon. Så de bør jo ha fått teken etter hvert.
Og det er en kvalitetschampagne vi her har med å gjøre: Druene kommer utelukkende fra Girauds egne vinmarker i Aÿ, hvor de dyrker 70% Pinot Noir og 30% Chardonnay – dette er også forholdstallet mellom druesortene i denne cuveen. Tradisjonelt har Giraud latt Hommage gjære på rustfrie ståltanker før vinen får feite seg et halvår i eikefat, og etter annengangsgjæringen lagres den på bunnfallet i tre år. Men Giraud har nylig erstattet stål med terrakotta, så jeg vet rett og slett ikke om denne flasken (degorgert 4. juli 2017) har vært på stål eller i terrakotta. Når vi endelig får vinen i glasset, legger vi merke til små, fine bobler som danner en perlerad av bobler i overflaten. Det lukter blomster lang vei, duften er imidlertid ikke bare floral, men også mineralsk. Så kjenner vi tørket frukt (aprikos, og et hint av appelsin). Vinen henger i glasset, men eiken lar seg bare så vidt ane. Det første vi legger merke til i munnen (i tillegg til den kremete munnfølelsen) er sødmen. Dernest kjenner vi at dette ikke er en kraftig eller intens vin, tvert om framstår den som lett og tilbakeholden. Det er faktisk som den forsvinner litt for meg. Eterisk … Dette overrasker meg, for med den store andelen Pinot lagret på eikefat, trodde jeg at vinen skulle være annerledes. Så feil kan man altså ta … Ellers må jeg innrømme at det hadde vært moro å smake den med et par gram mindre sukker; det er tilsatt 8,5 gram pr liter nå – jeg tror den ville ha vunnet på en reduksjon. Hommage er en fin champagne, men den klarer likevel ikke å begeistre. Hadde den kostet fire hundre og ikke fem, hadde jeg nok vært mer entusiastisk. Nå er den dyrere enn - og må konkurrere med - de årgangsløse standardchampagnene fra bunnsolide produsenter som Roederer, Gosset, Bollinger, Jacquesson, Pol Roger, DeSousa og Philipponnat for å nevne noen. På den annen side: Ønsker du noe annet, og leter etter en balansert, diskret og elegant champagne, så har du den her. Kanskje ble jeg innledningsvis lurt av imagen til Henri Giraud? For la oss se hvordan produsenten ønsker å framstå: Går vi inn på Facebook-siden deres, møtes vi av et vegg-til-vegg-foto av en party-jente i svart skinnjakke, som stirrer fandenivoldsk på oss med en sprutende champagneflaske i hver hånd. Den vinen vi nettopp har smakt gir paradoksalt nok nøyaktig motsatt inntrykk. Varenummer: 10409801 Syre: 4,6 gram pr liter Restsukker: 8,3 gram pr liter Pris: 500,- Verdt prisen? Jeg synes ikke det, men det er mange der ute som er elleville Importør: Norwegian Beverage Company Produsent: Champagne Henri Giraud |