KONKLUSJON: Gjør det. Dra. Reis! Er du det aller minste interessert i champagne, vil det være en opplevelse! «Øno-turismen» er i vekst i Champagne. Flere og flere produsenter legger til rette for besøk, med nye visningslokaler, faste åpningstider, guider som behersker engelsk osv. Aldri har det vært enklere å besøke Champagne, og en søkemotor som champagne-booking.com har de siste to årene bidratt til et «lavterskeltilbud» for besøkende. For å få størst mulig utbytte av turen, er det likevel smart å forberede seg litt. Her gir jeg noen oppriktig velmente råd. (For tips vedrørende selve reisen, se Hvordan kommer jeg meg egentlig til Champagne?) Jeg tar utgangspunkt i at du reiser med fly til Paris, deretter med tog til Reims – slik de fleste gjør - og at du har 1-3 dager til rådighet. Bare for å ta det kjipe med det samme: En del av de kjente produsentene det hadde vært moro å besøke, som Krug, Louis Roederer, Pol Roger, Gosset, Bruno Paillard, Dom Perignon, Jacquesson o.a. er forbeholdt wine professionals. Men fortvil ei: Det er bokstavelig talt flere tusen igjen. Og ett praktisk hensyn til: Hverdager er best. I Champagne er de fleste produsentene så frekke at de tar fri i helgene, hørt sånt! Men så ankommer du altså den lille storbyen Reims. Hva gjør du? Enten kan du bli i Reims - eller dra videre med lokaltoget til Epernay - en langt mindre by, hvor alt dreier seg om champagne. Toget går 20 ganger daglig, tar en halvtime og koster normalt 7,30 euro. OK, du vil være i Reims, i hvert fall første dagen, for å se på katedralen og alt det andre. Så hvem besøker du? Det er selvfølgelig opp til deg, litt av sjarmen ved å være på tur er jo nettopp å gjøre oppdagelser selv. Jeg vil likevel si: Heller to gode besøk enn fire dårlige. Så ett besøk før lunsj, og ett etter lunsj - det høres bra ut. (Og et lite tips til: Kjellerne er ærlig talt nokså like, så du går ikke nødvendigvis glipp av så mye om de ikke får med deg alle kjellerne...) Men hvordan gjør du det? Kan du bare stikke innom? Eller må du avtale på forhånd? Ja, du kan bare stikke innom. Flere av de store champagnehusene blir mer enn glade for å se deg. Avtaler du på forhånd, kan du imidlertid velge mellom forskjellige typer besøk (fra ett glass av den billigste champagnen til en guidet omvisning med full runde i produksjons-lokalene og etterfølgende smaksprøver av de beste cuvéene.) Det mest hensiktsmessige er å gå inn på hjemmesiden til den enkelte produsent og bestille derfra – eller benytte seg av champagne-booking.com Av champagnehusene i Reims som holder åpent for publikum, finner vi bl.a. Lanson, de Cazanove og Pommery. Jeg foreslår likevel to andre: Veuve Cliquot – de tilbyr interessante omvisninger og smakinger og er gjennomført profesjonelle (i positiv betydning av ordet.) Ruinart – ikke minst på grunn av de makeløse kjellerne (og ellers staselige lokaler.) Deretter ville jeg tatt en tur i butikken, og da mener jeg ikke Spar, men vinbutikken/baren til Club Tresors de Champagne (et samarbeid mellom 28 kvalitetsprodusenter som tilbyr sine beste champagner under fellesbetegnelsen Special Club.) I denne butikken kan du smake fra hele utvalget, før du evnt. handler. Så ville jeg reist til Epernay. Etter å ha forlatt toget går du gjennom parken med det nydelige rådhuset – og plutselig befinner du deg på Avenue de Champagne. «Disneyland for champagneelskere,» som ironikere sier. Og naturligvis er det noe i det. Avenyen er et kilometerlangt utstillingsvindu hvor ikke et løv faller til marken uten forutgående vedtak i Comité Champagne. Men Avenue de Champagne har fått sin plass på UNESCOs verdensarvsliste, og langs denne prikkfritt vedlikeholdte gaten finner vi hus som Moët & Chandon, Pol Roger, Dom Perignon, Collard-Picard, Esterlin, Perrier-Jouet, Leclerc-Briant, Boizel, de Venoge, Besserat de Bellefon, Mercier, Comtesse Lafond, de Castellane …
Så hvilke dører skal du banke på? Også her anbefaler jeg to produsenter som gjør mer enn å vise deg en video om champagneproduksjon (mens selve produksjonen foregår et annet sted.) Hos disse to kommer du tett innpå de produksjonslokalene og kjellerne som faktisk er i bruk, og ser du noen i arbeidsklær, er de ikke utkledd som arbeidere, de er arbeidere. Alfred Gratien (som ligger i en parallellgate fem minutter ovenfor avenyen) åpnet dørene for publikum sist sommer. Dette er det eneste huset i Epernay som holder åpent også om vinteren, og de opplyser at hadde de 700 besøkende i januar(!) Boizel har de siste par årene investert mye for å åpne sitt vakre hus for besøkende. Jeg anbefalte dem på det varmeste for et år siden, og gjør det gjerne igjen. På Avenue de Champagne finner du også uteserveringen til Champagne de Vignerons (en sammenslutning av 581 champagneprodusenter.) I år vil 24 av disse være representert, og de bytter på å stå i baren sommeren igjennom og gir oss anledning til å smake champagner vi ellers neppe ville funnet fram til. Men nå må vi finne noe å spise! Hvis du kan nøye deg med enklere retter som spekemat, oster osv., anbefaler jeg å stikke innom hagen til champagnehuset de Venoge. Eiendommen deres ligger bokstavelig talt rett over gaten for Boizel, du kan velge om du vil sitte inne eller ute - rolig og fredelig og pent og pyntelig er det uansett, og med et glass Princess Blanc de noirs står tiden stille. Må du kjøre full lunsj (og ikke har bestilt på en av de hemmelige restaurantene som bare urbefolkningen kjenner til), skal du se du får bord på La Banque – lett å finne ved rundkjøringen nederst i Avenue de Champagne. Noen ord til slutt: Champagnehusene (som lager champagne av hovedsakelig innkjøpte druer), er naturligvis ikke de eneste produsentene. I vår sammenheng blir de likevel de mest synlige mht tilrettelegging for besøk, dessuten står de for størstedelen av eksporten. Vi skal imidlertid ikke overse de mange kooperativene (som lager champagne av medlemmenes druer) – disse er i mange tilfeller kjent under personnavn (f.eks. Palmer, Mailly og Nicolas Feuillatte.) Og endelig finner vi underskogen, eller skal jeg si grunnfjellet, i Champagne: Mer enn fire tusen landsbyprodusenter («growers») som lager champagne av egne druer. Her finner vi alt fra champagnens "superstjerner" til de som lager et par tusen flasker av druene bak garasjen ... For å besøke disse, trenger du bil (eller må være forberedt på drøye taxiregninger.) For skal du komme deg rundt på landsbygda i Champagne ellers, bør du være god til å lese bussruter på fransk. Eller leie sykkel, men det krever mer detaljplanlegging. Kjører du fra landsby til landsby kan du stikke innom en lokal vinbonde. De yngre på gården kan gjerne litt engelsk, men hos den eldre garde kan det være mer komplisert i så måte. Besøker du noen spontant, ligger det nok en forventning i luften om at du kjøper en flaske eller to, men du vil få et autentisk inntrykk av Champagne som en guidet omvisning hos et champagnehus aldri kan gi. Kanskje neste gang? God tur! |