I år synes jeg det er Boizel som fortjener vår oppmerksomhet. De siste to årene har dette lille, men tradisjonsrike champagnehuset brukt store ressurser på å (bokstavelig talt) åpne huset for besøkende. champagnebloggen.no var så heldig å bli invitert til Boizel for en grundig omvisning med etterfølgende smaking, men alle er velkomne til å besøke dette familiedrevne huset som holder til på Avenue de Champagne i Epernay - selve episenteret i Champagne. Florent Roques Boizel har hovedansvar for salg til utlandet. Han reiser støtt og stadig, og har vært to ganger i Norge; en gang i Oslo, en gang i Bergen. Han er ivrig etter å vise oss rundt, men har det heller ikke travelt: I løpet av denne formiddagen skal vi oppleve en svært vennlig og åpenhjertig mann som også er raus med tiden sin. 2. mai i år åpnet Boizel for første gang kjellerne sine for publikum. Halvparten av kjellerne under hovedbygningen er totalrenovert. Tilkomsten til kjellerne er forøvrig tilpasset bevegelseshemmede. Det var rent og tørt i kjellerne. Dette henger naturligvis delvis sammen med ombyggingen, men over alt hvor vi beveget oss hos Boizel, la vi merke til hvor fokusert de er på alle sider ved driften. I likhet med de fleste andre champagneprodusenter, gikk også Boizel over til rustfrie ståltanker i løpet av 60-årene, men de har likevel alltid lagret noe av reservevinene på fat. Florent viser oss de nye eikefatene de fikk i hus for to måneder siden. I fjor vinter åpnet Boizel Atelier 1834 Dette er deres nye showroom eller hva jeg skal kalle det; inngangsparti, utstilling, bar, butikk – og selvfølgelig er det lekkert og selvfølgelig er betjeningen vennlig og møtekommende. Klikk her for å redigere. Inne på gårdsplassen har de så i tilknytning til Atelier 1834 innredet en koselig uteservering. Når de kommer ut med vinen du har bestilt, plasserer de samtidig et kort ved siden av glasset. Der kan vi lese litt om akkurat denne vinen. Bestiller vi et glass til av en annen vin, får vi et annet kort. Slik skaffer vi oss perfekte bokmerker. De har innredet et nytt tasting room også, og der, mens vi blant annet smaker deres vintage 2008, som nylig er sluppet, stiller jeg Florent tre spørsmål knyttet til det som jeg i lengre tid har oppfattet som trender innen champagne, i hvert fall sett fra Norge: 1. Registrerer de økt etterspørsel etter blanc de blancs? Nei, det har han ikke merket noe til (enda de selger en blanc de blancs). 2. Registrerer de økt etterspørsel etter extra brut og zero dosage? Nei, det merker de heller ikke noe til (enda de selger en zero dosage). Florent uttrykker så at han mener dette er "en greie" for folk som er spesielt opptatt av champagne, men at den alminnelige champagnenyter ikke er opptatt av lav dosage. 3. Registrerer de økt etterspørsel etter roséchampagner? Ja, definitivt. 20% av eksporten deres utgjøres nå av roséchampagnene deres, (for champagneeksporten totalt er tallet 10%) champagnebloggen.no legger en slu plan for å lokke Florent tilbake til Bergen Jeg skryter av Boizel fordi jeg synes de fortjener det. Et vakkert hus i en fin gate - men ingenting av det hadde vært av betydning hvis de ikke laget utmerket champagne. De selger bare 500 000 flasker i året, men eksporterer likevel til 40 land og de har vært å få kjøpt i Norge i 15 år. Med den kvaliteten champagnene deres holder, og med de edruelige prisene de setter, fortjener de etter mitt skjønn større oppmerksomhet. Så hvordan komme i kontakt med Boizel? Den enkleste måten å bli kjent med dem på, er rett og slett å gå inn på Atelier 1834 i Avenue de Champagne nr 46. Der kan du som sagt bestille et glass eller to, og sette deg ute under parasollene. Du kan også bestille smaking der. Tar du kontakt med Boizel på forhånd, kan du avtale omvisning/kjellerbesøk med påfølgende smaking. En annen måte å avtale besøk på i forkant, er å benytte seg av champagne-booking.com Boizel har også en flott hjemmeside – men av en eller annen grunn søker vi forgjeves etter Atelier 1834 der. Går vi derimot inn på Facebook-siden deres, får vi med oss det meste. PS: Dette blir selvfølgelig ikke det eneste besøket hvis du først drar til Epernay: På begge sider av Avenue de Champagne ligger det ene champagnehuset etter det andre; noen av dem like utilgjengelige som frøene i frøbanken på Svalbard, andre produsenter ønsker seg ikke annet enn ønoturister med et åpent sinn. God tur! |