Klarer du deg uten bærepose, kommer du med et nødskrik under 300. Har vi funnet en av de beste i denne prisklassen? Dette er altså en blanc de noirs – en hvit vin laget på en blåsvart drue – produsert av Michel Arnould & Fils, en familiebedrift som holder til Verzenay sør for Reims. I åsene rundt denne grand cru-landsbyen eier de 120 dekar, hvorav 80% er beplantet med pinot noir og resten med chardonnay. Gjennomsnittlig alder på vinrankene er solide 35 år.
I glasset ser vi at vinen er strågul, og den viser oss flotte, små bobler som høyner forventningen. Når vi lukter, merker vi umiddelbart litt «kruttrøyk», før fruktdufter (fersken, pære, sitrus) overtar. Men også gjærbakst: Jeg har ikke funnet ut hvor lenge vinen har vært lagret på bunnfallet, men det tydelige autolysepreget vitner om langt mer enn de obligatoriske 15 månedene. Vi får smake da: En deilig mousse, det vil jeg si, og vinen virker svært fruktig. Det er herlig å kjenne hva de får ut av gode pinot noir-druer. Men i bakgrunnen merker vi også et visst kalkpreg (jfr «kruttrøyken»). Vinen har god fylde, og samtidig som den byr på frisk syre, har den også en behagelig mykhet over seg. Silke. Det eneste jeg vil trekke for er ettersmaken: Den er litt kort, synes jeg. Kanskje var det bare jeg som ville ha mer. Nå spiste jeg ingenting til denne champagnen, men etter all sannsynlighet vil den være fin til alt som kommer fra havet, pluss kylling og annet lyst kjøtt. Dette er en smått kompleks vin; hadde det vært blindsmaking, ville jeg gjettet at den var dyrere. Dosage: 5 gram sukker pr. liter står det på Vinmonopolets produktside, (men produsenten selv oppgir 9,5 gram.) Uansett – det er godt innafor, som det heter … Bestillingsutvalget (men Polet har den på butikkene i Lagunen (Bergen) og på Tjøme. Pris: 299,90 Verdt prisen? Ja. Definitivt. Varenummer: 4639401 Importør: Best Buys International AS Familien Arnould har dyrket druer siden slutten av 1800-tallet, men da solgte de alt til andre (bl.a. Bollinger), men i 1929 – ifbm. at prisene på druer falt gjennom gulvet - bestemte de seg for å satse, og siden 30-tallet har de produsert sin egen champagne. Bedriften er svært miljøbevisst, og ble i 2016 - som den første produsenten i Champagne - sertifisert til både «Haute Valeur Environnementale» og «Viticulture Durable en Champagne.» Michel Arnould & Fils har et godt renommé, og produserer 100.000 flasker årlig, hvorav halvparten går til eksport. |