CHAMPAGNEBLOGGEN
  • VELKOMMEN
  • Blogg
  • Kunsten å reise til Champagne
  • OM CHAMPAGNEBLOGGEN

Jacquesson, cuvée 741

19/3/2019

Comments

 

​Jacquessons 700-serie (nei, det er ikke biler vi snakker om) er bokstavelig talt unik: Serien består av det vi upresist kan kalle årgangsløse årgangsviner som produseres hvert år. Hva er greia?

Jacquesson hadde sine glansdager midt på 1800-tallet (i år 1867 solgte de over en million flasker!) I fjor var de nede i 270.000 flasker, firmaet er likevel ikke på vei mot skifteretten. Realiteten er tvert imot den at Jacquesson er inne i en ny glansperiode.


Picture
Da brødrene Jean-Hervé og Laurent Chiquet overtok driften i 1988 ønsket de å høyne kvaliteten. Investeringene i nytt utstyr ga imidlertid ikke den gevinsten de hadde håpet på, og de måtte velge en annen strategi: De bestemte seg for å produsere mindre champagne for å lage bedre champagne.
 
Kvaliteten på råvarene ble avgjørende, og brødrene sa opp kontrakter med en rekke druedyrkere. «Vi vil bare lage vin av druer vi har sett med våre egne øyne.» (Jean-Hervé Chiquet). Egne vinmarker dekker nå 80% av behovet, resten av druene kjøper de av naboer og venner.
 
Etter reklamen kan vi nå skjenke i glassene:
Små bobler. Vinen henger i glasset.
Vi lukter og tenker: Dette har vi kjent før. Mørk frukt. Mineralitet. Autolyse.
Vi smaker og tenker: Dette har vi ikke kjent før. Ikke akkurat dette.
 
Og nå nærmer vi oss poenget: Hensikten med 700-serien er at hver enkelt utgave skal reflekterer årgangen. I dette tilfellet er basevinen fra 2013.
 
Det er her Jacquesson bryter med gjengs praksis: En NV (non vintage) champagne er normalt en blanding av viner fra flere årganger, i den hensikt å lage en vin som skal smake mest mulig likt fra år til år. Ved utstrakt bruk av reserveviner kan man dermed skape en «hustypisk stil» - og holde kvaliteten oppe også i dårlige år. Men hva i gode år? Gir det mening å lage viner som blir dårligere enn de trenger å være? Det var i år 2000 brødrene Chiquet bestemte seg for å lage en hybrid: En årviss «årgangsvin» iblandet reserveviner.
 
I munnen gir vinen en fyldig følelse, den yter motstand. I tillegg til frukt merker vi jord-toner, røyk, skogbunn, nøtter. Det er dybde her, og jeg får en flyktig assosiasjon til Louis Roederers flotte standardchampagne. Men det måtte i så fall være en sugarfree diet-Roederer, for den dominerende syren gjør 741 skarp i kantene. Til tross for at vinen er gjæret på 450-liters eikefat, bærer den heller ikke preg av kontakt med oksygen; jeg finner den snarere svakt reduktiv. Men er den god da? Ja, jøss.
 
Når Laurent Chiquet blander vinene i denne serien, blir forholdstallet mellom druesortene noe forskjellig fra år til år - i 741 finner vi 57% chardonnay, 22% meunier og 21% pinot. Og mens reserveviner i 740 utgjorde 30%, har han klart seg med 20% i denne. Også dosagen endres fra år til år: I 740 var den nede i anorektiske 1,5 gram tilsatt sukker pr liter, i 741 har de skeiet ut og tilsatt 2,5 gram sukker pr liter. Altså 1,8 gram pr flaske. Det er neimen ikke mye.
 
Og dette bringer meg til mitt lille forbehold: Ja, 741 er en fin champagne, og den står virkelig godt til mat. Jeg skulle likevel gjerne sett hva brødrene Chiquet fikk til hvis de var bitte lite grann rausere med sukkeret.
Men for all del – de holder fast ved sin stil – og dette er viner som vinner på lagring. Jeg ventet i et knapt år til jeg ikke klarte å vente lenger – kanskje skulle jeg ha gitt den mer tid.
 
 
Vinmonopolet har cuvée 741 inne i 16 butikker. Og den kan bestilles.
 
Syre: 5,2 gram pr liter
Dosage: 2,5 gram sukker pr liter
Varenummer: 3952301
Pris: 479,90
Verd prisen? Ja
Importør: Red & White AS
Produsent: Champagne Jacquesson
 
PS: Den sære nummereringen? 741 refererer seg ganske enkelt til en intern nummerering hos Jacquesson – dette er cuvée nummer 741 i deres produksjon. 740 var fra 2012, 741 er fra 2013, 742 vil være fra 2014 osv. Vi må bare huske at nummereringen ikke starter med Jesu fødsel, men med Jacquessons.
 
Comments

    Kategorier

    All
    De Utsøkte
    Heia Vinmonopolet!
    Ingen Gode Til Under 300?
    Klassikerne
    Noe Spennende Her?
    Råd
    Småartikler
    Utfordrerne

  • VELKOMMEN
  • Blogg
  • Kunsten å reise til Champagne
  • OM CHAMPAGNEBLOGGEN