CHAMPAGNEBLOGGEN
  • VELKOMMEN
  • Blogg
  • Kunsten å reise til Champagne
  • OM CHAMPAGNEBLOGGEN

Lanson Extra Age Brut

24/1/2019

Comments

 
Lanson har liksom alltid vært der, og vi er mange som har kjøpt med oss en Black Label Brut, gjerne på en flyplass, og hygget oss med den (etter at vi kom hjem, altså.) Nå hadde jeg lyst til å prøve en av Lansons andre cuvéer, og se hva de har fått til med sin Extra Age Brut.
Extra Age Brut var en nyhet Lanson presenterte i forbindelse med sitt 250-års (!) jubileum i 2010. Champagnen er en hybrid; en mellomting av en non vintage og en årgangsvin: Den er til enhver tid en blanding av tre utvalgte årganger, og som sådan kan den vel best betegnes som en multivintage?
Akkurat denne inneholder viner fra 2004, 2005 og 2006, og er laget på 60% Pinot Noir og 40 % Chardonnay. 
Den stilen Lanson holder fast ved – (stort sett) uten malolaktisk gjæring - gjør at vinene deres vinner på lang lagring; her får vi imidlertid en «ferdiglagret» Lanson.
Picture
En hjerteskjærende historie først: Et av de mest nådeløse eierskiftene i Champagne fant sted i 1991, da Moët & Chandon kjøpte Lanson, som på det tidspunkt eide 208 hektar – 2080 dekar - med vinmarker av høy kvalitet. Etter 175 dager solgte Moët & Chandon Lanson videre – dvs. de solgte navnet Lanson og de ansatte og bygningsmassen - men beholdt 206 av de 208 hektarene. Snakk om raid! En slik røverhistorie trenger en helt, og helten i denne historien heter Jean-Paul Gandon, ansatt i 1972, kjellermester fra 1986, som i stedet for å forlate det synkende skipet, kastet seg frenetisk inn i arbeidet med å sikre Lanson den nødvendige tilgang av kvalitetsdruer.
Etter å ha vært familieeid i 206 år, har Lanson faktisk hatt hele fem eiere fra 1976 og til nå, men flere som har smakt champagnene deres over lang tid, er imponert over hvordan de likevel har klart å opprettholde kvaliteten, tross turbulente forhold i bedriften. Lanson produserer staute fire millioner flasker i året, og har funnet en trygg havn hos Lanson-BCC-group, den nest største grupperingen av champagneprodusenter.
 
Etter denne historietimen er det på høy tid å skjenke i glassene:
 
Lys, gyllen farge. Boblene er svært små, og fra min flaske var det lite av dem. Vinen henger i glasset, selv om den aldri har sett innsiden av et eikefat.
Duften er tilbakeholden; litt gjærbakst, rød frukt, mineralske innslag.
I munnen vokser en fin mousse. Sitrus. Moden, rød frukt. Et hint av honning og vanilje, litt bakverk – men vinen er flyktig; jeg har vansker med å gripe den, holde den fast. Stilen er moden og reduktiv, går fint til egnet mat, men jeg griper meg i å savne de knivskarpe kantene fra deres langt rimeligere Black Label Brut.
 
Det kan naturligvis ha med mine preferanser å gjøre, men jeg får dessverre ikke like mye ut av denne champagnen som jeg hadde håpet.
 
Varenummer: 5256601
Dosage: 8 gram pr liter
Syre: 7,6 gram pr liter
Pris: 549,-
Verdt prisen? Ikke i mine øyne, men hvis du liker stilen, er den kanskje det.
Produsent: Champagne Lanson
 
Comments

    Kategorier

    All
    De Utsøkte
    Heia Vinmonopolet!
    Ingen Gode Til Under 300?
    Klassikerne
    Noe Spennende Her?
    Råd
    Småartikler
    Utfordrerne

  • VELKOMMEN
  • Blogg
  • Kunsten å reise til Champagne
  • OM CHAMPAGNEBLOGGEN