Vi er to som smaker denne champagnen og vi er enige om mye – men ikke konklusjonen. Med min dobbeltstemme skal vi nok komme til enighet. Det minker på årgangschampagner fra toppåret 2008 og vi griper mulighetene med begge hendene når noen kommer vår vei. Maurice Vesselle vintage 2008 kom riktignok på Polet i november, men jeg har ikke hatt anledning til å smake den før nå.
Det er forresten rart med dette nyhetsjaget – vi håper hver gang at det skal komme en sabla god vin som ingen har hørt om til en sabla god pris. November altså, den føles dermed allerede «gammel» - men er ikke det bra når det gjelder champagne? Maurice Vesselles millésimé 2008 er en champagne fra grand cru-landsbyen Bouzy, som med sine sørvendte vinmarker er den varmeste i Montagne de Reims. Bygda er kjent for å gi kraftige champagner basert på pinot noir. Så da får vi enda en kraftig champagne basert på pinot noir? Nei, Maurice Vesselle gjør ikke som naboen – de har to triks i ermet: For det første har de blandet inn 28% chardonnay – og for det andre har de blokkert den malolaktiske gjæringen. (Mange mener forresten at non-malo er veien å gå når det blir varmere i Champagne, uansett hvor mange elbiler vi kjøper i Norge.) Det vi i dommerpanelet er enige om: Å se til er vinen gullfarget. Når vi snuser, er den middels intens. Veldig behagelig på nesen, vi merker en sødme som minner om honning. Har vi ikke lært at chardonnay lukter sitrus? Eller er det bare i Cote de blancs det, kanskje? Vi aner i hvert fall litt lime. Og litt grapefrukt. I munnen responderer vinen kjapt på tungen. Den er syrlig, skikkelig syrlig. Vi sjekker: 5,3 gram tilsatt sukker, den er med andre ord en extra brut, men ikke så extra heller. Men syren da? 10,3 gram pr liter – oi, dét er faktisk ganske heftig! Videre registrerer vi pinotens aromatisk kraft, og alle årene i kjelleren har utviklet aromaer av tørket frukt. Men merker vi ikke, ja rett og slett rips? Er det chardonnayen som skaper en slags letthet i denne middels fyldige vinen? Fraværet av malolaktisk gjæring bidrar selvfølgelig også til friskheten. Champagnen virker i hvert fall veldig elegant til å være laget på 80% pinot. Er den god? Ja, det er vi enige om. Men så er det syren. Det er morsomt med syre; vi kan begrave den under sukker, men syren viser seg likevel, i form av vann i munnen. Denne champagnen gir definitivt masse vann i munnen, og jeg hevder at med denne som aperitiff, kan du servere hva som helst etterpå. Det vi i dommerpanelet er uenige om: Min co-smaker er ikke uten videre enig med at den egner seg til aperitiff. Kanskje bare om våren. Og i hvert fall ikke for alle. For dette er ingen enkel vin å håndtere, syren overdøver smaken. For den uerfarne champagnedrikkeren vil den oppleves mer som bruspulver på tungen, enn som en deilig champagne til nytelse. Co-smaker anerkjenner champagnens kvaliteter, men mener til syvende og sist at den er for durkdrevne champagnenerder som vet nøyaktig hva de ønsker seg. Jeg for min del synes den er strålende som den er. Det er faktisk litt rart, for jeg grøsser bare ved synet av en appelsin, men syrligheten i denne champagnen tåler jeg altså. Men jeg må innrømme at jeg gjerne skulle smakt den med bitte lite granne mer sukker også. Den er som sagt både extra brut og non-malo – noen vil nok si at det ene hadde vært nok. Men det er en flott champagne! Varenummer: 13429401 Pris: 588,80 Basisutvalget. Den kan ikke lenger bestilles – men Polet har haugevis igjen av den i en rekke butikker Syre: 10,3 gram pr liter (!) Dosage: 5,2 gram sukker pr liter Importør: LaMarc Wines AS Produsent: Champagne Maurice Vesselle (Vintage 2008 er for øvrig storebroren til Vesselles Grand Cru Extra Brut som sparket inn alle dører da den kom med en pris på 238,80 (!) |