Dette er Gimonnets «innstegsmodell» som det heter når motorjournalister skriver om den billigste bilen til en premiumprodusent. Riktignok har den ikke ryggekamera, men ellers er det ikke mye billig over denne champagnen. Vi snakker om en svært frisk, tørr blanc de blancs laget på chardonnay fra chardonnayens kjernehabitat i Champagne: Côte des Blancs. Hvis vi studerer etiketten, ser vi at det står RM. Dette står for récoltant-manipulant, altså en (større) vinbonde som produserer champagne av egne druer. Brødrene Gimonnet eier 280 dekar, for det meste i premiere cru-landsbyer, men også noe i grand cru-landsbyer (som er de aller gjeveste) - men i og med at de blander viner fra de førti forskjellige parsellene, har de ikke lov til å selge vin med grand cru-betegnelsen.
Vi må stole på sansene våre, ellers er det ikke noe moro å drikke vin. Så hvordan ser den ut? Gyllen. Gyllengul. Små, søte bobler. Og hvilke dufter er det som møter oss i denne champagnen? Utpreget gjærbakst. Derimot er det ikke like lett å fornemme frukt. Men blomster er det der. Idet jeg tar den første slurken, skjer det noe morsomt: Smaken spretter rett opp i ganen på meg! Hallo! Hva skjer? Jeg tar en slurk til, konsentrerer meg om å registrere smaker, og nå merker jeg at vinen tar sats bakerst på tungen – før den igjen spretter rett opp i ganen. Hva betyr det? Plutselig husker jeg noe jeg har lest en gang: Et stort antall sensorer for bitter smak befinner seg i ganen – og bakerst på tungen. Bitter, altså, kan vi slå fast. Men andre smaker? Jeg sier til tungen at nå må den skjerpe seg. Umodne grønne epler? Sitrus. Ingefær? Hvis jeg skal beskrive karakteren til denne vinen, vil jeg si at smakene hverken kommer fra dyreriket eller planteriket – men først og fremst fra mineralriket: En ren, klar, skarp og litt salt kalksmak – mineralsk altså, for å bruke den betegnelsen. De har tilsatt 8 gram sukker pr. liter, men du merker ikke et snev av sødme. Hvis vi et øyeblikk tar et blikk til side og tenker på hvor forskjellig vin vi kan få fra de forskjellige druene: Hvis du foretrekker den første av disse tre flaskene (Launois) – så er denne (Gimonnet) skarpere i kantene, men de er opplagt i familie. Jeg for min del velger nok oftere fyldigere og fruktigere champagner, men jeg har ingen problemer med å verdsette en så ren og presis vin i denne stilen. Hva passer den til? Først og fremst er den en utmerket aperitiff. Bestillingsutvalget Varenummer: 4004401 Pris: 339,90 Verdt prisen? Ja. Importør: Winetailor AS Pierre Gimonnet & Fils produserer 260 000 flasker i året. Er også medlem i Club Tresors de Champagne – en sammenslutning av 29 kvalitetsprodusenter som i tillegg til deres ordinære sortiment også selger særlig utvalgte viner under etiketten Special Club. |