Ingvild Tennfjord klinte til og skrev at denne champagnen «(nesten) kommer med kline-garanti». La oss åpne en flaske og se hva som skjer … Dette er en blanc de blancs laget av elever ved idrettslinja, jeg mener champagnelinja, ved Avize Viti Campus – en anerkjent vinskole som i generasjoner har uteksaminert kommende champagnemakere. Vinen er produsert på chardonnay fra Grand Cru-marker som skolen eier, og for å bevare friskheten er det blandet inn 30% basevin som ikke har gjennomgått malolaktisk gjæring (dette skjønner jeg at vi må snakke om en annen gang). Videre er champagnen sympatisk nok lagret på bunnfallet i hele fire år, mot det minimum av 15 måneder som regelverket krever.
Fargen er lys gulgrønn, boblene ganske store. Duften er preget av blomster, eple, pære, sitrus, kalk. I munnen skjer det noe merkelig: Begrepet «kremet munnfølelse» brukes ofte, men her er det ikke kremet: Her bruser det i munnen som om en førsteårsstudent har gått amok med kullsyremaskinen. (Ja, jeg vet at det ikke er sånn boblene oppstår, ta det helt med ro.) Smaken er preget av frukt (sitrus og eple) men jeg finner også litt også litt honning og gjærbakst - på mange måter en typisk syrefrisk champagne laget på chardonnay. Den etterlater seg også et slags vokspreg. Jeg synes at vinen taper seg fort i glasset (straks den blir litt varmere.) Min konklusjon: Dette er ingen klinevin (det kan naturligvis være meg.) Og til mat kommer den et godt stykke ned på listen. Hva er den egnet til da? Jo, aperitiff. Dette er en fin champagne å servere når du får besøk – den bruser friskt i glassene, og syren gjør at gjestene bokstavelig talt får vann i munnen og gleder seg ekstra til måltidet. Dosage: 5,5 gram tilsatt sukker pr. liter (så i prinsippet er det en Extra brut) Basisutvalget, Vinmonopolet har den inne i 306 butikker Varenummer: 7919601 Pris: 300,80 Verdt prisen? Den er vel det da … Grossist: Liberty Wines & Spirits AS Produsent: Sanger |