CHAMPAGNEBLOGGEN
  • VELKOMMEN
  • Blogg
  • Kunsten å reise til Champagne
  • OM CHAMPAGNEBLOGGEN

Philipponnat Royale Reserve Brut

9/8/2018

Comments

 
Picture

​Slik G-Max, Intersport og XXL har turbekledning i tre forskjellige pris- og kvalitetskategorier (med f.eks. McKinley som billigmerke, Bergans midt på treet og Rab eller kanskje Mammut på topp), tilbyr også de forskjellige champagneprodusentene tre kategorier i kvalitet og pris: standardchampagne – årgangschampagne – prestisjechampagne.
​
Philipponnat er kanskje mest kjent for sin Clos de Goisses, en svindyr prestisjechampagne som garantert holder deg tørr og varm i all slags vær.
Royal Reserve Brut NV derimot er deres standardchampagne, og nå som den evige sommeren ser ut til å være over, spør vi: Holder den regnet ute? Puster den? Hvilken membran benyttes og hvor stor er vannsøylen? Er passformen optimalisert og har den forsterkninger på særlig utsatte slitesteder – kort sagt; er det en champagne for norske forhold?



 
La oss studere merkelappen:
Pris: 415 kroner.
​65% pinot noir, 30% chardonnay og 5% meuner. Bare første pressing er benyttet. 20-30% av reservevinene er lagret på fat i et solera-system for å innlemme eldre viner uten å tape friskhet. Tre års lagring på bunnfallet (minstekravet er 15 måneder.) Akkurat denne baserer seg på 2012-årgangen. 8 gram tilsatt sukker pr. liter, og deler av vinen har gjennomgått malolaktisk gjæring. Ser bra ut på papiret, i hvert fall på mitt papir, men egner den seg til fjellbruk?
 
Smakingen ble gjennomført under ekstreme forhold i høyfjellet, noe som blant annet medførte at vinen ble smakt mens den holdt forskjellige temperaturer. Vi vet jo alle at temperaturen har mye å si, og her fikk vi det demonstrert til fulle: Det var nesten som om vi begynte å drikke en champagne, og avsluttet med en annen.
 
Å se til er Royal Reserve Brut gulgrønn og med masse livlige bobler i glasset. Så langt er det enkelt.
Men duften? Innledningsvis (mens vinen var for kald) ga den bare fra seg en begrenset mineralsk duft - mens på slutten (når vinen var for varm) luktet den – fri og bevare meg vel – ungarsk dessertvin. Da var det honningduften som tok overhånd. Men når champagnen var passe varm, kjente vi en nokså intens duft av sitrus og roser og røde bær (og litt lime.)
 
I munnen var den herlig kremet, med et friskt bitt foran på tungen. Vi fornemmer et komplekst smaksbilde som strekker seg fra ferskt brød via grapefrukt til bringebær. Vi er et godt stykke fra Bollinger, likevel slår pinot noiren fra nabobyen til Bollinger gjennom med sin rike fruktighet. Denne fruktigheten balanseres imidlertid elegant mot en friskhet og etterlater inntrykket av at dette er en ren vin. Ettersmaken er lang og tørr.
 
Så ja, dette er en frisk, men også harmonisk champagne som egner seg til et variert friluftsliv. Med den stilrene etiketten har Royal Reserve Brut også et urbant preg, så det er heller ingenting i veien for å nyte den i byen.
 
Hvis Philipponnat Royal Reserve Brut er en «standardchampagne», er det i så fall en champagne som hever standarden. Derfor synes jeg det er synd at en champagne som er så godt tilpasset norske forhold ikke er tilgjengelig i basisutvalget, men må bestilles fra/hos Vinmonopolet. Royal Reserve Brut burde også finnes i hyllene til de beste sportskjedene, samt hos et kresent utvalg av sportsforretninger, som Platou sport, Oslo Sportslager og Ute.
Comments

    Kategorier

    All
    De Utsøkte
    Heia Vinmonopolet!
    Ingen Gode Til Under 300?
    Klassikerne
    Noe Spennende Her?
    Råd
    Småartikler
    Utfordrerne

  • VELKOMMEN
  • Blogg
  • Kunsten å reise til Champagne
  • OM CHAMPAGNEBLOGGEN