Pol Roger produserer 1,8 millioner flasker i året og har 9,5 millioner flasker i kjelleren – et imponerende forholdstall.
Når det gjelder produksjonen av årgangschampagnen, er det Same Procedure as every Year, James: 60% pinot, 40% chardonnay, og de uvanlig kalde kjellerne deres (9,5 grader) sørger for langsom gjæring og små bobler. Alt foregår i rustfrie ståltanker, og de kjører full malolaktisk gjæring. Den eneste voodoo-en de benytter seg av er dobbel kuldestabilisering: Både etter pressing, og etter at vinen er kommet på ståltank: I begge tilfeller senkes temperaturen til 6 grader i 24 timer. Slik får de en krystallklar vin som de visstnok slipper å filtrere, og som dermed bevarer mer aroma. Vinen godgjør seg deretter på flaske i hele åtte år. Er den god? I min nese er duften tilbakeholden, reservert, og jeg blir usikker på hvilken vei det bærer. I munnen gir vinen derimot et kraftfullt uttrykk: Konsentrert. Moden frukt. Stram mineralitet. Energisk syre. Frisk. Likevel kjennes sødmen godt, enda de har redusert dosagen fra 8 til 7 gram sukker pr liter. Ja, vinen er intens, den har lang ettersmak, og under den polerte overflaten lurer en kjøttfull pinot-champagne. Men er den kompleks? Er den balansert? Hvis dette var musikk, ville jeg sagt: Lite bass, lite diskant, men fullt trøkk i mellomregisteret. Jeg spør meg: Nærmer vi oss grensen for hva vi kan oppnå med rustfritt stål? Jeg har ikke hørt eller lest andre si det samme, men selv synes jeg at denne vinen har noe «innestengt» ved seg. En dame hos Ruinart sa til meg en gang: «We hate oxygen!» Kanskje hater de oksygen hos Pol Roger også, og det står de fritt til å gjøre. Jeg griper meg likevel i å savne noen gamle trefat i bakgården – men det forteller vel mer om mine preferanser enn om akkurat denne champagnen … Jeg har smakt andre årganger fra Pol Roger, men for å være ærlig merker jeg ikke noe særlig til at sommeren 2009 var ekstra tørr og varm. Jeg har imidlertid en flaske til av denne i kjelleren, og om et par års tid regner jeg med at den har slått ut i full blomst! (Pol Roger laget ingen vintage verken i 2010 eller 2011, men har nylig lansert 2012, som snart kommer til en butikk nær deg. Men foreløpig er det 2009 som er tilgjengelig i mer enn 100 av Vinmonopolets butikker.) Varenummer: 256101 Syre: 4,5 gram pr liter Tilsatt sukker: 7 gram pr liter Pris: 529,- Verd prisen? Det blir vel et spørsmål om hvilken stil man foretrekker Importør: Vinetum as Produsent: Champagne Pol Roger |