CHAMPAGNEBLOGGEN
  • VELKOMMEN
  • Blogg
  • Kunsten å reise til Champagne
  • OM CHAMPAGNEBLOGGEN

Samtlige av landets vinanmeldere er i disse dager på juleturné til aviser og nettsteder nær deg. Repertoaret består av to kjente og kjære salmer: Hvilken champagne bør du velge til julematen? Og hvilken champagne bør du drikke på nyttårsaften?

2/12/2019

Comments

 
Jeg for min del er krystallklar når det gjelder drikke til pinnekjøttet: Øl og akevitt. Men etterpå - når stille viner preller av fettet som har størknet i gane og svelg (ganske ekkelt, er det ikke?) - da åpner jeg en champagne som kan skjære gjennom belegget med syrefrisk presisjon.
 
Nå hadde jeg lyst til å finne en ny fatburner, og da var det naturlig å starte letingen i Côte de Blancs – i bibelbeltet hvor folk dyrker Chardonnay, og utallige produsenter velsigner hyrdene på markedet med mineralske, sukkerfattige, fokuserte, elegante blanc de blancs-er. Jeg ville imidlertid ha mer enn etsende syre – jeg ville ha frukt og bredde i smaken.  
 
Jeg landet på Les Nogers fra Dhondt-Grellet: Dette er en vintage fra 2013, og den betegnes som extra brut, selv om den med magre 2,8 gram sukker pr liter strengt tatt er en brut nature. Bare 4000 flasker ble produsert, men Vinmonopolet har fremdeles noen igjen.
 
Picture
Adrien Dhondt-Grellet (foto: Emmanuel Fradin) er 28 år gammel og har overtatt mer og mer av driften etter foreldrene Eric Dhondt og Edith Grellet, som begynte å lage sine egne champagner i 1986. Før dette hadde familiene deres i generasjoner dyrket druer som de solgte til kooperativer og champagnehus. De eier totalt seks hektar, hovedsaklig i landsbyene Cramant, Chouilly og Cuis. Les Nogers er en monocru fra en parsell ved samme navn i Cuis. Gjennomsnittsalderen på vinrankene er formidable 55 år, og avkastningen lav. De høster druene ved maksimal modenhet og vinene filtreres ikke.
 
Vår vin ble tappet på flaske i mai 2014, og lå til lading på bunnfallet i fire og et halvt år, før den ble degorsjert i oktober 2018.
I glasset er fargen er litt mørkere gul enn jeg ventet, og boblene er innledningsvis store, før de roer seg og blir små og pene og pyntelige.
Vinen lukter rent sengetøy som har hengt ute. Duften er svært behagelig, men også tradisjonell – smaken skal imidlertid vise seg å være langt fra tradisjonell. Jeg kan ikke huske sist jeg smakte en champagne hvor smaken skiller seg mer fra duften.
Først smeller vinen til i ganen og bak i svelget – og bare der – og med en viss skuffelse tenker jeg: Skal tørr, frisk, mineralsk være det eneste den har å by på?
Men så begynner vinen å virke nede i munnen også, og frukten kommer til uttrykk, ikke minst i tørket versjon, for lagringspreget er tydelig: Grapefrukt, ananas, pasjonsfrukt – litt mer eksotisk enn det evinnelige eplepreget vi er vant til, altså. Vi registrerer også valnøtt og honning. Og ja, til tross for den lave dosagen, har vinen tilstrekkelig med sødme.
Dette er imidlertid ingen champagne for pyser: Stikkordene som melder seg, er kraftfull, uttrykksfull, smaksrik. Ikke minst for blanc de blancs die-hards vil denne champagnen være interessant fordi den utvider repertoaret. Men til min forbauselse er Les Nogers også en champagne jeg selv faktisk vurderer til julemiddagen, og ikke bare som leskedrikk etterpå. Hm!
 
Hvis vi bestiller den nå, får vi den før jul.
Varenummer 11084901
Pris: Voksne 549,90, men skitt au - det er jo jul!
Produsent: Champagne Dhondt-Grellet
Importør: Champagneinwest as

Picture


Comments

    Kategorier

    All
    De Utsøkte
    Heia Vinmonopolet!
    Ingen Gode Til Under 300?
    Klassikerne
    Noe Spennende Her?
    Råd
    Småartikler
    Utfordrerne

  • VELKOMMEN
  • Blogg
  • Kunsten å reise til Champagne
  • OM CHAMPAGNEBLOGGEN