CHAMPAGNEBLOGGEN
  • VELKOMMEN
  • Blogg
  • Kunsten å reise til Champagne
  • OM CHAMPAGNEBLOGGEN

SAMVIRKELAGET SLÅR TILBAKE

11/3/2021

Comments

 
​Hva har champagneprodusenter som Palmer, Nicolas Feuillatte, Mailly og Saint Gall felles? Jo, de er kooperativer, som det finnes 140 av i Champagne.
139 av disse ble til ved at mindre dyrkere slo seg sammen for å kunne produsere champagne, og ikke bare selge druer. Men med Palmer var det annerledes: 

Picture
Da grunnleggerne av Palmer - syv vinbønder som allerede laget sine egne champagner - gikk sammen i 1947, var det for å lage en felles vin, en blend de ikke kunne lage hver for seg. Nå er Palmer 320 dyrkere fra 40 landsbyer, som til sammen eier 415 hektar med vinmarker …
 
Men det var Vintage 2012 vi skulle smake. Er den god? Blir forventningene innfridd?
 
Vi snakker altså om en brut laget på 50/50 Chardonnay og Pinot noir.
I glasset ser vi at vinen er strågul.
På nesen merker vi først ... ingenting: intensiteten er kanskje medium minus. Men når vi fører glasset nærmere nestippen, kommer mye på en gang: sitrus, grønne og gule epler, noe søtt blomsteraktig. Og tørket aprikos, og honning (skriver seg sikkert fra den lange lagringen, vinen har vært hele åtte år in the making.)
Når vi endelig hvelver vinen i oss, kan vi også plusse på med rød grapefrukt, dessuten får jeg et innfall: «svisker med syre.»
Videre noterer vi oss stor munnfølelse, og en lang, sødmefylt og rettlinjet ettersmak.
Palmer 2012 er ikke utpreget kompleks, snarere fokusert på få, dominerende aromaer av moden og tørket frukt, som signaliserer en utviklet vin.
 
Det er en fin champagne, men har den særpreg?
 
Punkt 1: Champagneprodusenter skryter ofte av at de har hentet Chardonnayen fra landsbyene i Côte de Blanc. Palmer benytter Chardonnay fra egne vinmarker i Montagne de Reims (som først og fremst er kjent for sin Pinot noir.) Hva kjennetegner Chardonnay fra Montagne? Jeg husker ikke helt, men vet at den i hvert fall har et mer markert preg av sitrus.
 
Punkt 2. En vintage skal uttrykke både produsenten og årgangen.
Hvordan var 2012? Visstnok veldig delte meninger i 2012, men nå mener mange at den er knall. Ikke minst de produsentene som hadde is i magen og ventet til det siste med å plukke, er blitt belønnet med champagner med stor konsentrasjon.
 
Tror vi kan hake av for begge her.
 
Ellers?
Hvordan er boblene? Med det samme vi skjenker i glasset, bruser det kraftig med store bobler. I glasset dør det imidlertid fort ut.  Jeg må ikke ha masse bobler, men selv om brenningen bruser mellom tennene når vi drikker, griper jeg meg i å savne mer spritz.
 
Så er det noe påfallende: Palmer 2012 er så myk på nesen at jeg blir overrasket over hvor fremtredende syren er. Jeg forestiller meg at sødmen sitter på én høy barkrakk, og syren på en annen høy barkrakk. Men så klarer vi ikke å dytte barkrakkene helt inntil hverandre slik at syre og sødme blander seg. Noe sånt. Så det blir vel en reell innvending: syren er for fremtredende.
 
Er Palmer Vintage 2012 en god champagne? Absolutt.
Men virker jeg ikke litt skuffet? Jeg er vel det, da.
Den koster tross alt seks hundre og femti kroner, og til den prisen har vi også andre gode å velge mellom.
 
 
Bestillingsutvalget
Varenummer: 3567001
Syre: 7,6 gram pr liter
Sukker: 8 gram pr liter
Pris: 649,90
Produsent: Palmer&Co
Importør: Palmer Wine AS
Comments

    Kategorier

    All
    De Utsøkte
    Heia Vinmonopolet!
    Ingen Gode Til Under 300?
    Klassikerne
    Noe Spennende Her?
    Råd
    Småartikler
    Utfordrerne

  • VELKOMMEN
  • Blogg
  • Kunsten å reise til Champagne
  • OM CHAMPAGNEBLOGGEN