Oppdrag: Finn en riktig god champagne som er til salgs i mange butikker. Den må komme fra en mindre produsent og koste under fem hundre. Belønning: Du er videre. Jeg slutter aldri å glede meg over hvor mye god champagne det finnes – og hvor forskjellig den kan være ...
Zoémie de Sousa, denne gangen. Hvem er Zoémie? Bestemoren. Hvordan går det med henne? Hun skal fases ut. Erick de Sousa har lenge vært en stigende stjerne på himmelen over Côte de Blancs. Han er en RM (recoltant manipulant) – en vinbonde som lager champagne av sine egne druer. Sammen med kona Michelle begynte han å eksperimentere med biodynamiske dyrkingsmetoder i 1999, og i 2010 fikk de biodynamisk sertifisering. 70% av vinrankene deres er rundt 40 år gamle, resten er mellom 50 og 70 år gamle (!) Disse gamle vinrankene gir lavere avkastning, men med røttene dypt ned i kalkgrunnen gir de den mineraliteten som de Sousa ønsker seg. Champagne de Sousa produserer rundt 85.000 flasker i året. I 2004 fikk alle de tre barna deres harde pakker til jul: Charlotte, Julie og Valentin fikk nemlig sitt eget champagnefirma! Zoémie kalte de dette, for å hedre farmoren. Og plutselig trengte familien tilgang til flere druer, og disse kjøper de av naboen, og dermed er Zoémie registrert som en NM (negociant manipulant) – en produsent som lager champagne av innkjøpte druer. Zoémie produserer rundt 30.000 flasker årlig. Alt dette er vel og bra. Men hvordan er vinen? Altså denne vinen? Etiketten på baksiden av flasken er eksemplarisk: Den sier oss noe. Som at druene kommer fra Avize, Oger og Cramant – tre grand cru-landsbyer i selve indrefileten av chardonnay-land i Champagne. Videre er vinen tappet på flaske 4. juli 2013, og degorgert 19. juli 2016. (Altså tre års lagring på bunnfallet.) Og før den ble korket, ble den tilsatt 5,8 gram sukker pr liter. Å se til: Denne champagnen overrasker meg ved å være en anelse mørkere enn jeg ventet av en blanc de blancs fra Côte de Blancs. Og den henger litt i glasset. Hm. Har noen tuklet med skaperverket? Ja. De har blandet inn 30% vin som har vært lagret på eikefat. Jeg tilgir. I min nese lukter den først og fremst sitrus, blomster og mineraler – og det hele har et modent preg, men virker likevel friskt. En kremet mousse gjør champagnen myk og nærmeste silkepreget i munnen. Smaken er definitivt mineralsk, men sitruspreget er dominerende. Vi kjenner også litt eple og grapefrukt. Etter mine begreper er dette en intens og ren champagne som ikke skjuler hvor den kommer fra (terroir, med andre ord.) Zoémie skal visst avvikles: I en samtale med Tyson Steltzer har Erick de Sousa sagt at det er tungt å markedsføre to (bare nesten) adskilte merker. Så kanskje må vi benytte anledningen nå mens Zoémie ennå finnes? Jeg er imidlertid ikke så veldig bekymret for fremtiden, for jeg regner med at barna vil overta driften av Champagne de Sousa - som trolig vil fortsette å gå så det souser (kunne ikke dy meg)😊 Pris: 442,70 Verdt prisen? Ja, det vil jeg si. Importør: Arvid Nordquist Norge AS Produsentens hjemmeside PS: De to neste ukene kommer jeg sannsynligvis ikke til å legge ut noe nytt på champagnebloggen.no. Men plutselig er jeg tilbake! Fortsatt god sommer! |